pondělí 1. srpna 2022

František Vlk se zařadil mezi naše slavné rodáky


V Božicích a okolí
žije ještě řada spolužáků a kamarádů pana Františka Vlka. Samotný pan Vlk do Božic v posledním desetiletí poměrně často zajížděl, pravidelně pak na setkání bývalých spolužáků.


František Vlk se narodil v roce 1946 v Českých Křídlovicích, dnes části obce Božice a sám na své křídlovické dětství vždycky vzpomíná. Vzpomíná i na těžký život, který rodina Vlkova v té době měla. Vlkovi totiž nepatřili k žádným nadšeným budovatelům socialismu a jako soukromě hospodařící a hluboce věřící občané zakoušeli nemalé ústrky ze strany vládnoucího režimu. O několika nezapomenutelných zážitcích ze svého křídlovického dětství mluví též na nahrávce, která je uložená v archivu Paměti národa společnosti Post Bellum v Praze. Podobně jako i závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů z června roku 2022.

Kdo si chce prezentaci příběhu pana Františka Vlka poslechnout celou, tak ji najde na https://www.pribehynasichsousedu.cz/prezentace/moravske-budejovice-8-6-2022/.

Pana Františka Vlka osobně znám, několikrát jsme se potkali i navštívili a obdivuji jeho bohaté vlastivědné dílo. Samozřejmě že ho srdečně pozdravuji a myslím, že tak můžu učinit i jménem jeho kamarádů, přátel a známých. V Božicích můžeme být právem hrdí na život a dílo našeho rodáka.

P.S. František Vlk se narodil v roce 1946 a s rodiči a sestrou bydleli v letech 1946 - 1957 v Českých Křídlovicích, číslo 81, po sloučení s obcí Božice a přečíslování domů měl jejich dům číslo 197. Dnes v tomto domě bydlí Fučíkovi.

                                                          Ladislav Nevrkla














2 komentáře:

  1. František Vlk je upřímný a rovný člověk, na kterého je vždy spoleh. Takových lidí je málo. Byla jsem jeho spolužačkou a hlavně kamarádkou, kterou jsem pořád. Jsme spolu stále v kontaktu, takže o sobě víme vše. Děkujeme osudu, že nám to zatím, v našem věku, dopřává. (me)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byli jste silný ročník a v životě jste se museli poprat s mnoha překážkami. I já jsem rád, že jsem řadu z vás mohl poznat.

      Vymazat