neděle 25. září 2022

Skokanem božických voleb Jakub Zifčák


 Mladé neokoukané tváře komunální politiky zazářily v letošních obecních volbách v Božicích. Skokanem letošních voleb se stal Jakub Zifčák (Za trvalé rozvíjení...), kterého voličské hlasy katapultovaly z 13. místa na kandidátce na 2. místo a se ziskem 174 hlasů se stal božickým zastupitelem.


Pomyslné 2. místo mezi "skokany" obsadila Darina Benkovičová (Společné Božice), která získala hlasy 260 voličů (z posledního 15. místa je v počtu hlasů na 7. místě), ale díky složitějším pravidlům komunálních voleb zůstala na 15. místě a do zastupitelstva se nedostala.

O 3. místo mezi skokany se dělí Petra Látalová (Společné Božice) a Jitka Kročilová (Za trvalé rozvíjení...). Petra Látalová se počtem hlasů dostala z 10. místa na kandidátce na 5. místo s 275 hlasy a Jitka Kročilová z 8. místa na 3. místo se 167 hlasy. Obě byly zároveň zvoleny i do obecního zastupitelstva.

Viditelně si oproti místě na kandidátce polepšili i další dva zvolení zastupitelé, a to Tomáš Rauš (ze 7. místa na 3. místo s 299 hlasy) a především vítěz letošních voleb Robert Turoň, který se ze 4. místa na kandidátce dostal až na úplný vrchol se ziskem 316 hlasů. Oba letos kandidovali za Společné Božice.

Pravidla voleb jsou však nastavená tak, že ne každý skokan se na kandidátce v konečném účování posune na místo, které by zaujal podle počtu získaných hlasů a dokonce se může stát, že se ani nakonec do zastupitelstva nedostanou, což je i případ Dariny Benkovičové. 

             Ladislav Nevrkla, mluvčí Klubu ProBožice

Žádné komentáře:

Okomentovat