pondělí 31. října 2022

Sousedský jarmark s prodejní výstavou

 


Opět po roce jsme se sešli na jarmarku na Kolonii. Slovo Jarmark vzniklo z německého slova Jahrmarkt a znamená výroční trhy. Jarmark byl privilegií, kterou uděloval panovník. I my takovou privilegii máme od obce Božice. V územním plánu je prostranství okolo Jiráskova domu označeno jako trhové místo a je k těmto účelům velmi vhodné. Na jarmark se dříve sjížděli obchodníci z celého okolí, tak jako i u nás dnes. Rozdílem je jen v tom, že dříve trhy trvaly několik dnů, dnes trvají jen jeden den. Ale i dnes je to společenská akce, tak jako dříve.

Na letošním Jarmarku se dalo koupit zboží ze dřeva, vosku, ovoce, látky a vlny. Nechybělo dobré občerstvení, a navíc si každý mohl odnést dárek pro své blízké ve formě fotografie. Jak je na Kolonii zvykem, byly přichystány dílničky pro děti. A po tomto krásném, sice deštivém dnu si každý mohl lehnout do vany a osvěžit se vonnou solí do koupele nebo provonět koupelnu domácím mýdlem.

Jen nás pořadatele mrzí, že v dnešní době si lidé nenajdou trochu toho času a nezastaví se u nás na slovíčko. Pořadatelé v těchto dnech mají těžké časy. Když se nic neděje, tak se říká, že je tu nuda a když si někdo najde čas a uspořádá nějakou dobrou akci, tak nikdo nepřijde a pak říká, to je škoda, že jsem tam nebyl. Ale dost nářků, už teď se připravujeme na příští rok a budeme pro Vás chystat další akce a doufejme, že se časy zlepší.















Žádné komentáře:

Okomentovat