pátek 10. února 2023

Lidi se ptají na barevné popelnice

 

Ilustrační obrázek z Božic roku 2016

S novým rokem vstoupilo božické zastupitelstvo do našich životů akčnější a hlavně sdílnější. Kdo byl včera na veřejném zasedání, mohl se dozvědět prakticky všechno, co ho zajímá ze života Božic.


Já osobně bych vypíchl kvalitní zprávu finančního výboru přednesenou zastupitelem Josefem Zapletalem. Tradičně obsažná byla zpráva kontrolního výboru (přednesl Miroslav Beneš) a podrobné informace podalo duo starosta - místostarosta ve zprávách rady obce a detailnějších rozborech některých aktivit obce.

Report ze zasedání bych začal odzadu, tj. od problematiky odpadového hospodářství, především od svozu komunálního a tříděného odpadu, neboť to je aktuálně záležitost, na kterou se my občané velmi často ptáme. 

Obec se touto situací velmi intenzivně zabývá, a to nejen v souvislosti s požadavky části občanů na "barevné" popelnice na tříděný odpad do domácností, ale i s cenami za svoz. Na začátku roku 2023 vzrostla cena za svoz o 11% a jen pro představu to znamená, že za manipulaci s popelnicí bez tonáže nyní platíme 90 Kč! Částka je to vysoká a obec se proto rozhodla oslovit kromě stávající firmy AVE i dvě další - FCC Znojmo a Jan Klíčník (KJ spol. KJ) Tasovice - aby předložily své cenové nabídky.

Bez ohledu na to, kdo bude odpad svážet, rozšíří obec stávající zpevněné plochy pro kontejnery na tříděný odpad i počty kontejnerů. A už nyní se provádí týdenní vyvážení kontejnerů na plasty. 

Suma sumárum: Na základě vyhodnocení cenových nabídek tří svozových firem bude vybrána nová svozová firma (samozřejmě může zůstat i ta stávající) a od toho se bude  odvíjet další jednání. Případně se rozjede i jednání o přidělení barevných popelnic na tříděný odpad do jednotlivých domácností, což se v Božicích pohybuje kolem čísla 500. 

Je bohužel zřejmé, že se vše musí spojit i s cenou a v praxi by to znamenalo výraznější zvýšení poplatku občanů za svoz odpadů. Naše obec by zatím preferovala současný stav s rozšířeným počtem kontejnerů, ale pokud bude požadavek občanů na  vlastní barevné popelnice do domácnosti sílit, bude se i tímto požadavkem vážně zabývat.

                                          Ze zpráv na zasedání ZO zpracoval - lan-

Žádné komentáře:

Okomentovat