neděle 16. listopadu 2014

Tulipánka, taky jeden božický fenomén

Lepší fotku brzy pořídím ...
Zajímavých či vzácných památek popravdě řečeno v Božicích moc nemáme. Z toho mála už jsme se řadě z nich v nějaké míře věnovali, na ty ostatní si postupně uděláme čas nyní. Podnětem k tomuto příspěvku byl zájem jednoho z pravidelných čtenářů, který se na mě v pátek v podvečer obrátil s prosbou, co všechno se dá zjistit o Tulipánce. Tak jsem zjišťoval.
Vila zvaná i dnes Tupilánka je nejstarší vilou v Božicích. Postavená byla ještě na sklonku rakousko-uherského mocnářství a patřila rodině Göldnerových. Podle původního čísla domu odhaduji, že to mohlo být kolem roku 1908. Má tedy tento dodnes moderní dům něco přes sto roků.
Mám někde v archivu řadu fotografií, které zachycují nepříznivý stav vily krátce před tím, než ji získala současná majitelka. Podle hodnověrných informací byla součástí rakouského majetku v Božicích a současný vlastník se vrátil k rodinnému majetku. To ale prosím bez záruky!
Zajímavější by bylo zjistit původ jejího pojmenování Tulipánka. V krajanské publikaci je napsáno: Göldner Villa = Tullipan. Zdá se, že k rodině Goeldnerů měl vztah i člověk jménem Tullipan. Tuším, že v Hodonicích někdo takový bydlel. Právě do Hodonic se dříve chodilo, popř. jezdilo povozem kolem této vily, takže to nebývalo tak osamocené místo, jak se nám zdá dnes.
Jediná historická zajímavost se váže k roku 1914. Vlastně krátce po vyhlášení Velké války (později označené jako 1. světová válka) zasáhla Tulipánku silná vichřice - orkán. Bylo to v noci ze 4. na 5. srpna 1914. Tornádo nadzvedlo střechu novostavby a posadilo ji na louku před vilou. Dnešní střecha už je asi třetí v pořadí.
A pustošeny byly té noci celé Božice Křídlovice. Nejvíc byla zasažená ulice k Panskému domu (zdravotnímu středisku), kde byly vyvráceny a polámány mohutné stromy, které podél silnice v této ulici rostly.

Tulipánka byla hodně zajímavou stavbou, ale různými stavebními zásahy její architektura utrpěla. Možná se časem vše v dobré obrátí. Nakročeno k tomu každopádně má a myslím, že opravy z posledních let jí to dobré vrátily.
A za zaznamenání stojí i snaha naší obce oživit krajinu v blízkosti Tulipánky. Letošní úprava prostoru kolem Pfisterova kříže a výsadba stromů tamtéž i na stráni podél cesty od domu rodiny Robina Šotkovského ke kříži je hodně chválihodná. A gulášek byl výborný též :-)!
                                                    (lan)

2 komentáře:

  1. Pani Lowenthal se skutecne vratila k puvodnimu majetku. Jestli me pamet nesali (ja tyhle veci klasifikuju jako drby a snazim se je programove zapominat), jeji dedecek, snad videnak, koupil tu vilu nekdy tesne pred valkou nebo na jejim zacatku. Jesli se jmenoval Tullipan nevim, to uz jsem opravdu zapomnel. Kazdopadne rodina nebyla odsunuta, majetek jim po valce zustal. Matka pani Lowenthal se po valce provdala za Cecha a s nim kratce po osmactyricatem uprchla do Rakouska. Usmevne je, ze stat i potom nejak zapomnel jim Tulipanku sebrat, takze pani Machacek byla celou dobu vedena jako majitelka, zapsana v pozemkovem katastru, platila z toho dane atp. A holt az dlouho po osmadevadesatem se rodina majitelu o - od predchoziho neplatice najemneho notne "vybydleny" - dum definitivne prihlasila, s vaznym zajmem jej nechat zrenovovat, coz se namoute fantasticky povedlo. Ted tam pani Lowenthal bydli a uci se cesky. (A stat se s ni momentalne soudi, pac - shodou okolnosti az po nakladne rekonstrukci - nejakej chytrak najednou prisel na to, ze vlastne je to blbost, aby ten dum porad patril pani Machacek, ze ho prece v padesatych letech museli znarodnit, a ze ho ted Lowenthalum seberou. Kocourkov...)

    Datum 1908 je tusim i v mozaice na zemi u vchodu. Laicky bych ale, kdyz se na ten dum podivam, rekl, ze je postaveny az nekdy ve dvacatych letech. Takze mozna 1908 postaveny a pozdeji upraveny.

    OdpovědětVymazat
  2. Pamatuji si i altánek ve zdi s okýnky.Teď je to zazděné,to by stálo vrátit do původní podoby.

    OdpovědětVymazat