úterý 9. srpna 2016

V Božicích? Tam se pořád něco děje (akt.9.8.)

U železničního přejezdu v Božicích
Navazuji na svůj nedávný postřeh nazvaný Když je venku absolutní hic ... a pokračuji třeba pod motem Božice jsou dobré místo k žití. Tak mě to napadlo, když jsem se pozorně díval při cestách jinde a srovnával a taky při zahlédnutí nabídek na prodej bytů a domů v Božicích.


Ceny těchto bytů totiž nejsou nízké a to je první signál k úvaze, že si prodávající - obec i soukromý vlastník - jsou moc dobře vědomi toho, že bydlet v Božicích něco znamená, že je o bydlení v Božicích zájem a že je obec svými standardy na vysoké úrovni. Jak se říkávalo: je tady doktor, škola a nádraží. To mi kdysi dávno, při mém příchodu do Božic, řekl starší zkušený kolega, který v Božicích bydlel od roku 1950. To byl pro něho velmi důležitý, ba stěžejní důvod, aby se v Božicích usadil. A nikdy toho nelitoval.
V současných nabídkách najdeme třeba tuto dvojici:


Obec byla jediným zájemcem o koupi budovy bývalé pošty (včetně bytu, kde bydlívali Rezkovi). Máme navrhovat, k čemu by mohla být tato budova obci dobrá a prospěšná. Jeden návrh mám, objeví se na tomto blogu.


Zahájena byla oprava polní výklenkové kapličky za hláskou v katastru Českých Křídlovic. Záslužný čin, který nesmí zůstat nepovšimnut. Takže budeme průběh opravy pozorně sledovat.



Pokračují úpravy v obci, budování chodníků, opravy vpustí pro splaškovou kanalizaci a tak podobně. Jenom pergola na dětském hřišti zatím pořád chybí a tak tam vidíme poměrně málo dětí. A když tak stále tytéž tváře (což samozřejmě neznamená, že je to špatně), což může signalizovat, že zvolené místo pro centrální dětské hřiště není tak zcela nejšťastnější. Minimálně za Pastelkami by se dětské hřiště mělo doplnit o další prvky a ty stávající opravit a zabezpečit. Zase je tam šroub na jedné straně žebříku zlomený.



Pokračuje oprava mostu v Zámlýní a další vylepšování bezpečnostními prvky na silnici Hrádek - Božice - naši pozornost určitě upoutalo zbrusu nové středové značení. Pokračuje se na její další části v úseku Božice - kruhák - Mackovice - mackovská křižovatka se státní silnicí (to je ta, kde se před týdnem kvůli nedání přednosti v jízdě střetla tři vozidla a musel zasahovat i vrtulník).




U zmíněného božického nádraží, konkrétně u přejezdu, pokračují zabezpečovací práce. Bylo zde nainstalováno nové signalizační zařízení. Podle neověřených zpráv se připravuje volný průjezd božickou zastávkou, bez lidské obsluhy.



Na opravu však akutně volá i most v Údolí lásky. Tam se sesunula část krajnice směrem ke Kroutilovým. Místo je označeno, podobně jako propadlý kanál. Průjezd Údolím lásky teď vyžaduje ještě více pozornosti.


Asi jste zaznamenali zprávu, že řidiči zásobovací dodávky s pečivem, který jezdí i do Božic, skočil ve čtvrtek nad ránem z příkopy do cesty u Dobšic kůň. Dodávka má trošku pomačkané plechy na levém blatníku, kůň byl na místě mrtev.



Horké chvíle čekaly jednu božickou rodinu v právě končícím týdnu. Používají závlahy, které provozovatel zapíná a vypíná. Podle toho musí nájemci taky zavírat a otvírat své přípojky. Bohužel se stalo, že jeden uživatel zapomněl závlahu zavřít, odjeli do práce a mezitím byla závlaha během dne puštěná. Ještěže směrem k sousedovi stál plech, který zabránil stříkání na sousedův pozemek. Takhle si zaplaval jenom houfek majitelových slepic.

A kontejner se sklem byl v pátek během dne vyvezen. Taky zábavové plakáty z informační tabule na křižovatce u školy zmizely. Jenom tam trčí připínáčky, napínáčky a rýsováčky. Třeba je taky někdo odstraní a konečně se taky do malého výklenku umístí něco trvalého, informujícího turisty o Božicích. Třeba powerpointová prezentace skládající se ze snímků nejzajímavějších turistických míst v naší obci. A třeba by návrhy mohli podávat sami občané.



No a nakonec několik informací, nabídek a oznámení:




Se zesnulou paní Stanislavou Sigmundovou
se můžete rozloučit ve středu 10.8.2016
ve 13 hodin v Božicích



                      (lan)

3 komentáře:

  1. S uzavírkami musí řidiči na Znojemsku počítat také v Božicích. V části Božic, v Českých Křídlovicích, opravují dělníci most na silnici druhé třídy číslo 414. Osobní auta tam mohou projíždět jedním jízdním pruhem, nákladní auta neprojedou vůbec. „Není to velký problém. Náklaďáky a především zemědělci jezdí malou objížďkou. Čeho se obávám více, to je oprava průtahu obcí a výstavba kruhového objezdu v centru Božic. Má se začít už v září. Tam bude dopravní omezení výraznější," konstatoval první muž Božic Karel Hala.
    Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/letni-opravy-silnic-na-peti-mistech-objizdky-a-zdrzeni-20160808.html

    OdpovědětVymazat
  2. Co to bylo dneska odpoledne za mohutný kouř na farské zahradě nebo za bývalou křídlovickou hospodou?

    OdpovědětVymazat
  3. Ten druhý byt k prodeji je podkroví na první bytovce u I. MŠ.

    OdpovědětVymazat