úterý 7. srpna 2018

Jak dál se starými stavbami?

Obec Božice je podle mého názoru rozpolcená v názoru, co se starými budovami, které mají jakous takous historickou hodnotu. Poslední výraznější "hlas lidu" na toto téma zazněl letos, když se mluvilo o historické hodnotě Schneiderovy vily (vily Holých) v Zámlýní.


Vila je v soukromém vlastnictví a noví vlastníci po zahájení oprav naznali, že by pro ně bylo lepší vilu zbourat. Rada obce na dotaz ze stavebního úřadu na historickou hodnotu stavby odpověděla, že by vila měla být zachována, jelikož patří k nemnoha architektonicky cenným stavbám v obci. Nezněla však jedním hlasem, podobně jako zastupitelé a občané, protože nemalá část z nich byla toho názoru, že vlastník má právo se stavbou naložit podle vlastního uvážení.
Z nedávné minulosti Božic máme příklady obého. Sesesní vila Tulipánka byla při poslední opravě novým vlastníkem zachována přibližně ve stavu, v jakým ji znají i pamětníci. Dvojdomek zvaný kdysi "prelátova vila" má dvojí vyznění. Starší část, v níž žil Max Mayer, byla v 80. letech prodána soukromému vlastníkovi, zbourána a byl zde postaven nový dům. Druhá část - Thavonovo - byla nákladně přestavěna do dnešní podoby. Původně funkcionalistický Jiráskův dům osvěty byl v 90. letech přestavěn k nepoznání a slouží kulturně společenským akcím pořádaných na Kolonii. Mlýn v Zámlýní byl zbourán v polovině 60. let, jeho malá součást - původní zájezdní hospůdka s chlévy - byla prodána novému vlastníkovi a vypadá, jak vypadá. Pak je tady ještě několik stodol, které prý mají taky svou historickou hodnotu. Já si toto nemyslím. Obecní stodola nad Dučovým, což je jedna z nich, je určena už teď ke zbourání. Další, podobného stavebního slohu, je v soukromém vlastnictví a je hospodářsky využívaná. Třetí pak stojí vedle božické prodejny COOP Jednoty (viz foto). Je v žalostném stavu a patří obci. Existuje několik nápadů, co s ní, a jsou i zájemci o koupi tohoto objektu. Já, při dnešní chůzi kolem ní, jsem jasně a jednoznačně pro prodej soukromého vlastníkovi a ten ať si s ní dělá, co chce.

         (lan)



1 komentář:

  1. Poslušně hlásím, že by správně mělo být: ...Secesní vila Tulipánka byla při poslední opravě původním vlastníkem... - Paní Lowenthal je páně Tulipanova vnučka. Rodina nebyla odsunutá a jednak ji příslušný úřady v revolučním nadšení kupodivu zapomněly vyškrtnout z katastru, druhak platili pokud vím z mně neznámejch důvodů z Rakouska celý ty léta pozemkovou daň, takže se po devětaosmdesátým akorát přihlásili o svý. Že se stala chyba a mělo se jim to vlastně sakra sebrat, napadlo nějakýho chytráka až po ukončení rekonstrukce po čertech vybydlenýho baráku do nynějšího stavu. Soud stát na celý čáře projel.

    OdpovědětVymazat