sobota 2. února 2019

Ještě včera tady byl.... (dopl.)

Místo poškozené při odhrnování sněhu
u kapličky v Božicích
Určitě si pamatujete onu proslavenou hlášku z Járy Cimrmana, největšího Čecha, který musel být dodatečně z ankety vyřazen. U nás to platí o pajasanech před kulturákem, o stodole za klášterem, poklopu kanálu u kapličky, nebo třeba sněhulákovi u Pastelek. Prostě "ještě včera tady byl"!


Dneska už hned po ránu je kolem 8°C a tak se nám zdá jako sen pondělní sněhová kalamita, při níž pluh za traktorem utrhl víko kanalizace nedaleko božické kapličky. S řidičem prý to ani nehnulo a pokračoval ve své záslužné činnosti dál bez zastávky.... Ještě dneska tak téměř uprostřed silnice trčí směrovací deska, která je tam podobně nepříjemná....
Bouraná stodola  za klášterem už je taky téměř odklizená...
Pajasany u silnice před kulturákem rovněž v minulých dnech zmizely. Prý proč, ptal se mě dnes jeden občan, který si toho včera všiml. prostě proto, že ohrožovaly bezpečnost. Chodců, cyklistů, motoristů ...
Přemýšlel jsem podobně jako Karel Čapek na šlépějemi končícími uprostřed silnice nad tím, co vedlo malého koloběžkáře, že "zaparkoval" svůj stroj v čekárně u kruháku. Přijel a nastoupil do autobusu? Nebo přijel na cizí koloběžce a zde ji zanechal majiteli? Zlákala ho kočička pobíhající kolem, koloběžka mu "vypadla" z ruky a on na ni zapomněl? Nebo jej zastavil někdo cizí a unesl ho? .... Rozumíte? Někdy člověka u zdánlivě banální věci napadají všechny možné varianty vývoje.... Co kdyby....?
No a uražené silniční zrcadlo před kapličkou zatím nebylo vráceno na své původní místo. Vyrojily se hned zaručené rady, že bylo stejně malé a že by mělo lépe zabírat i levou stranu od sýpky a Jednoty.... Já nevím, z Prelátovy ulice vyjíždím málokdy, to by měli navrhnout ti, co tam bydlí.

A ještě jeden "božický pomník" se nezměnil. Zábradlíčko na konci panelového (betonového) chodníku u školníky se tam ani letošní zimu neobjevilo. Tak zaplaťpámbů, že tam nikdo nepřišel k úrazu, tak jako blízko altánku u Trávníčkových.
        (lan)










3 komentáře:

  1. V sobotu přijela na utržené víko četa pracovníků SÚS, ale opravu neprovedli. Prý je třeba se v pondělí domluvit s vedením obce. To asi bude muset nejprve, něco udělat ... Snad to všechno půjde rychle.

    OdpovědětVymazat
  2. Konečně je omezení u kanálu pryč......

    OdpovědětVymazat
  3. Na Kolonce bude ve čtvrtek 7.2. vypnutý el.proud od 9:30 h do 15 h.

    OdpovědětVymazat