neděle 10. února 2019

Kde pořádat besedy či přednášky v Božicích?

Svěřila se mi jedna otevřená anonymní duše v srceryvném mailu, že se mám sám zapojit do pořádání kulturních akcí, když se mi jich zdá v Božicích málo. Má pravdu ten dobrotivý anonym, že by to doopravdy něco chtělo. Chtělo by to nějakou chuťovčičku, jak říkal Vladimír Menšík v nezapomenutelném Bohoušovi. Kardinální otázkou je ovšem už řadu let stále stejná: Kde takové akce jako jsou besedy nebo přednášky v Božicích pořádat?


Sál kulturního domu je naprosto nevyhovující, obecní jídelna se nehodí a do současné knihovny se jde po hrozných schodech. Do klubovny na hřišti je to rovněž po železných schodech (v zimě ještě víc nebezpečnějších než v létě), Jiráskův dům je daleko, obtížně se vytápí a občané z centrálních Božic do něj, nevím z jakého důvodu, většinově nechtějí chodit. Pak je zde ještě salonek Hostince u Kudličků, který z výše uvedené nabídky vychází nejlépe. Bohužel, ani jedna z těchto místností není pro přednášky, besedy a promítání vybavená. Vhodný prostor by se našel ve škole, kde je v místě bývalých šaten prvního stupně pěkná přednášková místnost i vybavená audiovizuální technikou, ale do školy se nějak běžně v Božicích nechodí a tudíž by to asi byl i z hygienických důvodů problém. A jsme skoro na konci.
Ano, ano, jedinou vhodnou prostorou v Božicích je budova bývalé hostince, později kina, potom kinokavárny Duha a dnes opět kina, kina Marta.
Dokud se však obec Božice nepostará o důstojné zázemí této budovy - minimálně nové záchody napojené na kanalizaci, vytápění plynem a přebudování prostorů šatny - tak se tam nedá pořádat prakticky nic! I já můžu, tak jako asi i jiní možní pořadatelé, konstatovat, že dokud nebude kino Marta modernizováno, nebudu se ani pokoušet zde něco kulturního pořádat. Nějakou zkušenost s tím mám a nemíním se v současných podmínkách nervovat a trápit.

Navíc mám pocit, že blogem ProBožice, který píšu již od podzimu roku 2006, šířím osvětu, povědomí a dobré jméno o Božicích u nás i v širém okolí dostatečně a tudíž nevidím žádný důvod, abych portfolio svých aktivit na prahu svého důchodového věku nějak moc rozšiřoval.

Tolik tedy sděluji starostlivému anonymovi i vám všem, kteří byste třeba rádi zašli na podobné akce, jako byla beseda s dr. Jiřím Kacetlem o historii železniční dopravy na Znojemsku, dr. J. Mačudy o zvycích, beseda s dr. Klejdusem o ptácích, různé cestopisné besedy a tak. O kvalitních filmech promítaných po celý rok 2018 díky osobnímu nasazení paní Alexandry Hroncové ani nemluvě.

Nejdříve je třeba vytvořit odpovídající podmínky, až potom se dá něco smysluplného dělat. Na nějaké pionýrské časy už dneska není nikdo zvědav.

P.S. Snad bych jenom dodal, že na plesy, koncerty a podobné akce se dneska fakt moc nechodí a tak je asi jeden ples v Božicích v současné době maximum možného. Nutit někoho, aby takovou náročnou akci pořádal, když není přesvědčen o jejím smyslu a naplnění, to by nebylo správné.

                (lan)

2 komentáře:

  1. V kině už to asi ani nepůjde. V neděli jsem šla kolem kina. V kině se asi větralo, nakoukla jsem dveřmi z ulice do sálu a koukala jako blázen. Nejsou tam sedačky, opona , ani plátno. Světla na stěnách bez krytů na žárovkách a svítilo jich jenom pár.
    Bylo slyšet hovor a nějaký hluk zezadu, tak jsem raději pokračovala v procházce ať nedostanu , co tam dělám.

    OdpovědětVymazat