čtvrtek 25. února 2021

Po stopách Hitlerovy dálnice na jižní Moravě

Už v roce 1938 začala být v okolí Brna budována nejpodivnější stavba na našem území. Tak zvaná

Mostní konstrukce Hitlerovy
dálnice na jižní Moravě

Hitlerova dálnice měla bývalé Československo přeříznout doslova napůl. Jezdit po ní měly tisíce aut, rychlostí až 160 km/h. Nakonec po ní neprojelo jedno jediné. O tom, jak měla dálnice spojující Vídeň s polskou Vratislaví (tehdy Breslau) vypadat vypráví 6. díl dokumentárního televizního seriálu Po stopách války aktuálně vysílaném na kanálu CS Film. 




V dokumentu je ukázáno, jak měla skutečně vypadat a co z ní do dnešních dnů zbylo.

Dálnice měla mít celkovou délku 630 km.

Když dnes pojedete krajinou kolem Brna, narazíte na zvláštní opuštěné stavby. Mosty a pilíře, stojící zdánlivě nesmyslně opuštěné v krajině, náspy, na kterých dnes rostou pouze stromy. 

Na mnoha místech jako by byla krajina podivně rozdělena. To všechno jsou pozůstatky po největší stavbě, která byla po roce 1938 zahájena na území bývalého Československa. 

S vlastním zahájením stavby se začalo 11. dubna 1939. Vývoj války nebyl pro nacistické Německo příznivý a v roce 1942 byla stavba dálnice zastavena, domky dělníků z velké části demontovány (poslední vzaly za své v 90. letech) a materiál postupně uvezen (možná i rozkraden).

Po celé trase byly plánovány mosty, které umožňovaly průjezd zemědělcům pod dálnicí a počítalo se i se stavbami nových silnic, takže i pro ně byly naplánovány mosty. Podle plánů měl být první úsek uveden do provozu v roce 1940. Výkup pozemků byl rychlý a nekompromisní a každému, kdo přišel o dům nebo pozemek, byla vyplacena finanční náhrada nebo poskytnuta jako část náhrady parcela na výstavbu nových domků.

Nedaleko Ostopovic byl vybudován nejvyšší silniční násep. Unikátní řešení bylo navrženo i pro zachování přírodní památky jedinečného skalního útvaru Krkatá bába, tzv. projekt čtyřmostí nedaleko Boskovic.

Jižně od Brna bylo využito základů Hitlerovy dálnice na části dálnice D 52 u Syrovic, Sobotovic a Ledců a můžete se na mostní konstrukce zajet podívat, když pojedete po staré silnici na Brno.

                     (lan)









Žádné komentáře:

Okomentovat