středa 9. února 2022

Co nového v Božicích

Zrekonstruovaný chodník podél 
Baťášových

Pokud se chcete dozvědět, co se děje v Božicích, co se udělalo a co se plánuje v nejbližších dnech a týdnech, pak nezbývá, než přijít ve čtvrtek 10. února v 18 h do nové zasedačky v kulturním domě na zasedání zastupitelstva obce Božice.


Program není příliš bohatý, ale třeba o to bohatší bude diskuze.



Z různých aktivit je nejviditelnější rekonstrukce chodníku podél Baťášových. Prošel jsem se tudy dnes a jsem z toho všeho trošku rozpačitý. Jak se těšily maminky s kočárky na větší komfort, tak to asi nebude tak úplně pravda. leda by se pokračovalo až k panelce. Co není, může být.

A pak mě zarazil zdevastovaný prostor kolem velkého sběrače vody před božickou Jednotou! Už několikrát bylo toto téma otevřeno na zasedání zastupitelstva, ale situace je měsíc od měsíce spíš horší než lepší.

No a poslední zajímavost je taky k zamyšlení. Na netu je k dohledání situační plán části obce Božice z konce roku 1927, tedy již za tzv. první Československé republiky. Kontroverzní "obecní" stodola vedle Jednoty byla v roce 1927 součástí domu č. 86 (po sloučení Božic a Č. K. má číslo 108). Kdy a proč došlo k nesmyslnému oddělení stodoly od tohoto domu, nevím. Stodola je aktuálně ve vlastnictví obce, hrozí její zhroucení, a tak je asi škoda, že nikoho nikdy nenapadlo nabídnout ji majitelům domu č. 108 k odkoupení.


                                                                                (lan)







7 komentářů:

  1. Chodnik je pěkný.. Ale ovšem to co udělali okolo děs. Bahno.. nedá se projít. A nahoře taky žádná sláva. Trochu upravit by neuškodilo.

    OdpovědětVymazat
  2. Ta stodola je na spadnutí? ta by nás přežila všechny. Všude si obce svých stodol váží a dělají z nich krasné muzea nebo místa setkávání občanů.
    Viz. Vinařská stodola v Šatově. Podobně je využita stodola ve Věstonicích, v Bulharech, a jinde.
    Jen u nás se zbourá, (máme přece v naší obci tolik jiných památek venkovského stylu), kvůli tomu, aby bylo parkoviště pro lenochy, kteří nejsou schopni udělat pár kroků do obchodu.

    H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom, že stodola svou narušenou statikou ohrožuje své okolí mluvilo vedení Božic na minulém zastupitelstvu. Tak se přijďte dneska zeptat, jaké jsou se stodolou plány.

      Vymazat
    2. Přesně o tom mluvím už skoro rok! Na zastupitelstvo nikdo nepřijde s návrhem. Až s křížkem po funuse až bude místo stodoly asfalt! Marek Klíč

      Vymazat
    3. Proč nepřijdou. Protože už si všichni zvyklí. Je to stejné jako házet hrách na zeď. Nebo perly víte komu.
      Občan se vyjádří, a stejně se jede dál jakoby nic neřekl.
      Proto. Lid rezignoval. Je to špatně, ale je to tak.
      A Vás pár soudných to bohužel nezachrání.
      Proč se nepodepíši je snad jasné, rád bych v této obci vklidu dožil.

      Vymazat
  3. Na dnešním zasedání zastupitelstva bylo oznámeno, že se v nejbližších dnech začne s bouráním výše uvedené "obecní" stodoly. Fotodokumentace prý byla pořízena. Současná majitelka nemovitosti č. 108 o stodolu zájem nemá. Jednat se bude pouze o úpravách hranic pozemků.

    OdpovědětVymazat
  4. Když někdo asi potřebuje kvalitní cihle, tak se to svede na narušení statiky a je to. Všude stejný.
    Karel

    OdpovědětVymazat