pondělí 13. listopadu 2023

Zemřel božický rodák Josef Schwarzendorfer


 Doputovala do Božic smutná zpráva o úmrtí božického rodáka pana Josefa Schwarzendorfera. Známějším pro širší okruh současných božických občanů se stal po listopadu 1989, kdy patřil k poměrně početné skupině božických a křídlovických rodáků, kteří se po mnoha letech mohli svobodně podívat do svých rodných vesnic.


Pan Schwarzendorfer patřil mezi ty rodáky, kteří byli šťastní, že se do rodné vesnice můžou přijet podívat na návštěvu, prohlédnout si známá místa z dětství a potkat se zde minimálně jednou za rok (první květnovou neděli) se svými přáteli rozesetými převážně v Rakousku a Německu.

Byl to příjemný starší pán, který se i rád podělil o své vzpomínky. Pravidelně do Božic zajížděl třeba i pro meruňky, a to i se svojí manželkou.

Tak odešel jeden z posledních pamětníků dávnější božické historie a jeden z těch, kdo se snažil o sblížení minulých i současných občanů Božic bez výčitek. Při jedné návštěvě mně třeba říkal: My jsme se ve škole učili česky, měli jsme 2 hodiny týdně, ale pořádně česky jsme se nenaučili, byl to pro nás dost obtížný jazyk.

                                    (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat