středa 20. července 2022

Ve čtvrtek se rozloučíme s Janem Kašpárkem

 


Věděli jsme, že má Honza už nějaký čas jisté zdravotní potíže, přesto člověku proběhnou hlavou vzpomínky, které nám ho připomenou z dob, kdy chodil mezi nás a kdy zrovna já jsem s ním rád diskutoval o místních zajímavostech a vzpomínkách na časy dávno minulé, kdy jsem v Božicích ještě nežil. Jak se říká, všechno, co kdy dělal, dělal rád. Pohyboval se ve vedení božických hasičů i myslivců. A věnoval se i vinařství. A to, že kopečku v Křídlovicích říkali božičtí mladíci "Na Čimperku", mám taky od něho.

Když jsem psal publikaci o Božicích měl jsem podklady o mysliveckém sdružení právě od něj, jelikož byl v té době předsedou MS Božice. " Od roku 1975 stojí v čele MS Jan Kašpárek. ...Adaptací Vrbkovy stodoly u nového mostu přes Jevišovku vznikla pěkná klubovna a dále byla vlastními silami postavena odchovna bažantů. Po řadu let pracoval při MS kroužek mladých ochránců přírody, z jehož řad přicházejí noví mladí myslivci. Problémy byla s honitbou, neboť božičtí myslivci o její značnou část svého času přišli. Naopak sloučením s MS Borotice získali prostory až k Valtrovicím, ovšem s nízkým stavy zvěře a ohroženým dropem velkým navíc. V roce 1992 bylo ustaveno Honební společenstvo Božice-Borotice, od kterého si Myslivecké sdružení Božice-Borotice Drop pronajalo současnou honitbu o výměře  2 800 ha. Na 40 členů převážně z Božic a Borotic má i nadále práce a starostí až dost." Tolik malá vzpomínka Jana Kašpárka z roku 1995.

A publikaci 125 let dobrovolných hasičů v Božicích jsem mj. připomněl aktivitu Jana Kašpárka i na tomto poli. "V letech 1969 - 1972 byl předsedou hasičů Jan Kašpárek. K aktivním hasičům patřili v 70. letech Jan Kašpárek, Josef Neděla, Josef Mach, Josef Griebaum, Ladislav Švancara, Vlastimil Šenkeřík, Jan Kapaňa, Ladislav Griebaum, Josef Málek, Josef Lorencovič, Ivan Zedníček, Pavel Procházka, Jaroslav Kohoutek, František Dekarli, Ladislav Kapaňa, Jaroslav Musil, Josef Romaniuk, Josef Němeček a další." Loučíme se tak s dalším z bývalých obětavých božických hasičů.

A loučíme se i my od "kulatého stolu", kde s námi v minulosti taky rád sedával. Loučí se i božičtí fotbalisté, mezi jejichž pravidelné fanoušky patřil.

                                 (lan)

Jana Kašpárka na fotografiích určitě poznáte:




3 komentáře:

  1. Odešel upřímný a rovný člověk, na kterého byl vždy spoleh. Nezapomeneme!!! (me)

    OdpovědětVymazat