úterý 22. listopadu 2022

Radost střídá zlost i smutek


Na rozličných fbc stránkách najdete řadu aktuálních informací. Četli bychom samozřejmě rádi ty radostné a veselé, ale vypořádat se musíme i s těmi smutnějšími a neradostnými.


Zatímco se se všichni chystáme na adventní čas a s ním spojené události a akce u nás i v okolí, vyrábíme nebo kupujeme adventní a vánoční výzdobu, radujeme se z naší krásné přírody, najdou se tací, kteří nejenže do té panenské přírody dokážou vyhodit odpad v igelitovém pytli, ale probouzejí se v nich agresivní pudy, které neventilují třeba na workoutovém hřišti, aby si dokázali, jakou mají sílu a energii, ale vybíjejí se třeba na ne tak vzdáleně vysázených alejích a lámou koruny nádherných mladých stromků.

A tak zatímco se můžeme kochat krásou nového "přepadového" rybníčka pod hrází Božického rybníka v Údolí lásky, krásnou alejí pod Terasami nebo mezi lány v lokalitě "Nad hájenkou" naproti křídlovické hájence a nad sklepní uličkou na Borotice, nevěřícně zíráme na úmyslně ulomený stromek v malé aleji u kapličky sv. Isidora na křídlovickém katastru známější spíš jako Klíčova kaplička. I diskuzích na fbc kroutí čtenáři nevěřícně hlavami a nechybí i peprné expresivní výrazy, co by si zasloužily končetiny zatím neznámého vandala.

Dneska jsem zahlédl, jak před kulturním domem instalují vánoční strom. Je dobře, že k tomu nová radnice přistupuje, neboť ten malý rostlý má svůj hvězdný vánoční čas ještě před sebou. Tak nezapomeňte v neděli 27. listopadu po 16. hodině přijít na zahájení božického adventu. Určitě bude co k vidění, ke koupení i k občerstvení. Snad nebudou pořadatelé rozpačití podobně jako jejich kolegové při pořádání nedávných akcí v Jiráskově domě na Kolonii.

Smutku se i tak nevyhneme. V sobotu 26. listopadu se rodina, přátelé a známí rozloučí v hostěradické obřadní síni s božickým (křídlovickým) rodákem Petrem Škrobem. Odešel náhle podobně jako náš novějšího božický spoluobčan Petr Zajíček.

Listopad mám přesto rád, a to nejen proto, že jsem se na jeho začátku kdysi dávno narodil (zrovna tenkrát ruské tanky drtily maďarské lidové povstání a během týdne je rozdrtily), ale od letoška i proto, že se nám narodila malá vnučka Nikola. Tak jí hlavně přeju nejen štěstí a zdraví, ale i život bez ruských tanků, raket a nevinných lidských obětí. Snad nám všem stačí starosti, které každý z nás má. 

                                 Ladislav Nevrkla, mluvčí Klubu ProBožice

Pod terasami


Alej "Nad hájenkou" (navazuje na cestu od Kohoutího
kříže k motokrosové dráze)


Hmyzí zimoviště je téměř hotové!
Již nyní můžete nosit a skládat dovnitř navrtané špalky, kůry, děrované cihly apod.
Podpoříte tak biodiverzitu aleje Nad hájenkou v Českých Křídlovicích (Božice). Hmyz bude moci lépe přezimovat.
Z každé strany jsou dvě infotabule o životě hmyzu a prostředí v blízkém okolí aleje.
Děti vemte s sebou!!!
Hmyzí zimoviště...

Neradostný pohled na zlomený stromek u polní
kapličky sv. Isidora


.... loučíme se




Žádné komentáře:

Okomentovat