středa 12. ledna 2011

Jak se žije našim seniorům


Jak se žije našim seniorům, to samozřejmě tak úplně přesně nevím. Jak říkával Miloš Zeman: Někomu hůře a někomu lépe. Jak se dokážou naši senioři bavit, to jsem měl možnost vidět ve středu 12.1.2011 od 14 hodin v našem kulturním domě. A musím říct, že to bylo docela příjemné odpoledne, podvečer a večer.
Odhadem sedm desítek našich seniorů přivítal na tradiční akci starosta obce Karel Hala a pak si na půlhodinku podmanily sál děti z II. mateřské školy se svými učitelkami i mažoretky a roztleskávačky pod taktovkou Miriam Kočí. Nebojím se napsat, že jejich vystoupení vzala přítomné za srdíčko.
Zástupci Obvodního oddělení Policie ČR pánové Šiška a Blecha byli struční a věcní. Apelovali především na bezelstnost a důvěřivost našich starších spoluobčanů v souvislosti s nekalou činností falešných podomních prodejců, různých fiktivních výběrčích a kontrolorů, podvodníků a zlodějů. K tématu se připojil i Ing. J. Vařák zastupující organizace seniorů (Svaz důchodců) i nově vzniklé občanské sdružení Pozdní květ, jež sdružuje aktivní seniory z Božic, Hrádku, Jiřic a Damnic. Osobně mě „zaujaly“ informace o možnostech a výhodách Seniorpasu a s „hrůzou“ jsem si uvědomil, že již letos na podzim budu moci požádat o jeho vydání. Pozdní květ, o.s. se snaží rozšířit svoje řady i pestrou nabídku aktivit. Těmto otázkách se bude věnovat i jejich pondělní schůze – 17.1.2011 v 15 hodin.
Rovněž jsem zvědav, na jak úrodnou půdu padne nabídka Patrika Šotkovského s možností zahájení výuky seniorů v oblasti počítačové gramotnosti. Několik vstřícných reakcí přítomných v nás vzbuzuje mírný optimismus! Pozitivně byla přijata i poznámka Ing. Vařáka na dané téma, že Svaz důchodců může informační gramotnost určitým způsobem finančně podpořit, např. úhradou pronájmu místností apod. V tomto směru nabídla svou podporu a pomoc i nová božická radnice.
Poté už se ujal slova starosta obce Karel Hala a informoval občany o aktuálním dění v obci. Hned jeho úvodní sdělení bylo na nejzávažnější téma dnešních dnů, a to je otázka nástupu nového praktického lékaře. Jak řekl starosta, bude to nyní problém. Naši občané můžou podle sdělení VZP využívat služeb smluvních lékařů z okolí, nikdo z těchto lékařů však zatím nemá v plánu dojíždět, byť jen jediný den, do Božic. Na místo obvodního lékaře bude do 2 měsíců vyhlášen konkurz.
Připravené občerstvení určitě nikoho nezarmoutilo, ba naopak, pohotová obsluha kmitala mezi kuchyní a stoly seniorů a pak už patřil sál lidovým i populárním melodiím čtyřčlenného bandu pana Sovy z Hostěradic. Sál se s přibývajícími minutami plnil tanečníky víc a víc a i u stolů bylo rušno v živých diskuzích. Při odchodu jsem nakoukl na rekonstruovaný pánský klozet. Ani tady se konečně nemusíme stydět. Škoda, že to stavební firmě trvalo trochu déle, než se původně počítalo.
Věřím, že očekávaná akce splnila do puntíku představy účastníků a že se nejen dobře pobavili, ale že se i potěšili vzájemným setkáváním s přáteli, známými i ostatními spoluobčany.

                                                                                                                        Ladislav Nevrkla



























Žádné komentáře:

Okomentovat