sobota 18. června 2011

Rybáři: Zahájení dravců

„Máš to volný, trošku to přitáhni! Pěkně rajtuje! Mám tam nějakýho živýho karasa!“ Tak takové a podobné hlášky bylo sem tam možno v podvečer zaslechnout na hrázi nádherného a vzorně upraveného Božického rybníka (za Kroutilovým – Tesaříkovým).
Píšu záměrně sem tam a v podvečer, neboť o těch, kteří je pronášeli se obecně říká, že milují ticho. Sem tam zvuk navijáku, plesknutí o hladinu, zasvištění prutu. Určitě zde řada z nich vydrží celé tři dny a dvě noci. Je přece „zahájení dravců“ a to si žádný opravdový milovník Petrova cechu nenechá ujít. Věkové rozpětí „pátečníků“ je důkazem, že tomuto koníčku může člověk propadnout bez rozdílu věku. Rozzářené oči a napětí i klid a pohoda, prvňák Jarek Škrabal a senior pan Gazdík. A mezi nimi ti, kteří akci připravují, zajišťují, zkušení rybáři a jejich doprovody: Ing. Bořivoj Čada s přítelkyní, Jarek Škrabal s Lídou, Jirka Škrabal s Ondřejkou, bratři Martincovi, otec a syn Drmolovi a další a další. Zvláštní poděkování zaslouží Laba, jím natočené Svijany držely hustou bílou „čepici“ hezky dlouho. Postaráno bylo i o výborné jídlo. Po obvodu rybníka se rozložily stany a příjemně teplá červnová noc mohla začít. „Vloni mi zabral ve tři čtvrtě na deset. Albín 147, hřbet tak, břicho takhle pěkně hluboký,“ lákal mě na možný úspěch jeden z účastníků. Někdy kolem deváté jsem byl svědkem jednoho z dílčích úspěchů: Jirka Škrabal lehce zasekl a nádherný lysec se ocitl na břehu. Všichni ale tuto noc čekají na sumce! Jestli se podařil, nevím. Věřím, že některému z trpělivých milovníků rybolovu ano. „Sumci se hojně třeli, mají tady dobré podmínky,“ vysvětloval mi současný šéf rybářského spolku v Božicích. A pro nás, kteří toho o rybaření moc nevíme, dodal: „Do 16.6. jsou dravci chránění, chytají se jenom bílé ryby (kapři a spol.). Od 16.6. se můžou chytat štiky, sumci, candáti.“ Začíná sezóna dravců.
Akce „Zahájení dravců“ odstartovala u Božického rybníka v pátek 17.6. v 17 hodin a potrvá do neděle 19.6. do 15 hodin. Nádherný víkend si zaslouží potěšení a úspěch.

                                                                                                                      Ladislav Nevrkla














4 komentáře:

  1. Pokud mám dobré informace, tak nikomu se nepodařilo během tohoto víkendu dravce ulovit. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Omlouvám se, ale ne každý komentář "pustíme" na stránky. I tak díky za důvěru (pro diskutujícího ze dne 24. června 2011 12:03). -lan-

    OdpovědětVymazat
  3. Podle asi hodinu staré informace "od pramene" se letos zatím nepodařilo ulovit na Božickém rybníku žádného dravce. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Na jihomoravských rybnících s výjimkou chráněných lokalit můžou rybáři plašit střelbou a střílet kormorány. Přesné znění i s termíny odkdy dokdy najdete na www.bozice.cz. (lan)

    OdpovědětVymazat