sobota 18. června 2011

Tržnice: Pivnice Pod kostelem

Vždyť my v Křídlovicích už skoro nic nemáme – jenom hřbitov a kostel! Často slýchaný stesk Křídlováků není určitě tak docela pravdivý. Mají zde i další výraznou stavbu – klášter Maria Hilf, dnešní domov důchodců – mají zde minimálně dva obchody (nepočítám stavebniny v Zámlýní), sídlo hasičů, sběrný dvůr, II. mateřskou školu a sympatické hřiště na Škárkovce. No a vždycky tady měli hospodu!

A mají ji i teď. A v dočista novém kabátě! Hodonický provozovatel ji nazval příznačně Pivnice Pod kostelem. Tím je řečeno vše. Nová stavební úprava vně i uvnitř konečně dodala tomuto kulturně sportovnímu stánku šmrnc a vůni! Netrpěliví návštěvníci prý čekali na slavnostní přestřižení pásky již dlouho před 14 hodinou. Aby ne: prvních sto piv bylo podáváno zdarma! Posezení je příjemné, pivo jako křen a obsluha sympatická, takže se určitě hosté budou tu pravidelně, tu nahodile vracet. Nespornou výhodou je prostor pro parkování.
Před 65 lety byly v Křídlovicích dvě hospody (u Dufků pod kostelem a u Ryznarů – bývalý nábytek), v Božicích taky dvě (u Smetanů, později u Daňků, dnešní kino Marta, a u Dubů, zbořeno), na nádraží jedna (u Šíbla) a na Kolonii v Jiráskově domě. Dnes zde máme čtyři na úrovni, víkendový bar a jedno podivné venkovní „sezení“ u bývalé průmyslovky. Jestli je to na obec s více než patnácti sty obyvateli málo nebo moc, ukáže blízká budoucnost. Do hospody se totiž nechodí „jenom“ na pivo, ale chodí se sem i jako do důležitého společenského stánku, kde se potkáváme se známými a vyřídíme i různé potřebné osobní věci. Ale to návštěvníkům ani nemusím vykládat. A ostatním? Přijďte posedět!

                                                                                                                  Ladislav Nevrkla










Žádné komentáře:

Okomentovat