sobota 9. července 2011

Za krásami naší vlasti č. 19

Další památkou, kterou společně navštívíme, je opět zámek na Moravě, dosti neprávem opomíjený, ale vzhledem k probíhajícím rekonstrukcím v budoucnu jistě velmi známým.

Zámek sám o sobě se nachází nad jistým moravským městem a jeho poloha sama svědčí o původně ochranném charakteru objektu, který byl později přestavěn z gotického hradu na přelomu 16.-17. století.
Prvními známými majiteli hradu byli pan Bohuš a pan Hartman z ...., připomínaní na listině z roku 1259. Ve 14. a v první polovině 15. století patřilo panství spolu s hradem Hechtům, kteří měli ve znaku stříbrnou štiku v červeném poli. Posledním majitelem panství byl Arnold baron de Forest, kterému bylo po vzniku ČSR, při první pozemkové reformě, celé panství zestátněno. Zámek má zvnějšku poklasicistní historizující novodobou fasádu, avšak na severním křídle a na nádvoří hlavní budovy byly objeveny pozůstatky renesanční omítky, která byla na nádvoří zrestaurována. V části severního křídla, v přízemí a v prvním poschodí hlavní budovy, se dochovaly klenby. Je zde zde zachováno i větší množství renesančních ostění, vstupů, oken a dalších architektonických doplňků. S probíhající rekonstrukcí objektu dochází k objevování nových historicky a umělecky cenných stavebních detailů.
Zkusím Vám ještě přiblížit nejvzácnější historickou památku stojící nad městem a tou je kaple Nejsvětější trojice, kterou před třemi sty lety nechal postavit tehdejší majitel zámku Jiří Hausperský z Fanalu. Ke kapli vede překrásná lipová alej, po jejíž pravé straně je 12 kamenných památníků s vytesanými symboly Křížové cesty. Obojí je významnou historickou i přírodní památkou. Půvabné návrší s kaplí proslulo svými tradičními poutěmi na svátek Nejsvětější Trojice již před válkou.
Tak teď už jen zbývá doplnit jméno města, kde se zámek a kaple nachází. Ale to již nechám na Vás, čtenářích ...
                                                                                                                             Karel Kučera 












5 komentářů:

  1. Zdravím autora článku i všechny ostatní
    loni v létě jsme zámek Bučovice navštívili, moc nás nezaujal :-( Nejkrásnější byl pohled z oken do zahrady. Tak jsme se vydali dál na státní hrad .....
    Mějte se hezky
    Lída

    OdpovědětVymazat
  2. Lído, to nejsou Bučovice, zkus to znovu.
    Karel Kučera

    OdpovědětVymazat
  3. Už to zkoušet nebudu, už mi to bylo vykecáno :-)
    zmátla mě ta první fotka, máme z Bučovic stejný záběr, pořád jsem si říkala že záběry z ostatních fotek mi nic neříkají. Tak to zkusím zase jindy.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj,skusím si tipnout-je to zámek Rosice u Brna.Rytířské klání,které je tam pořádané každým rokem je perfektní.Hezký den
    Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Bingo, jsou to Rosice. Já tam dal naschvál i tu kapli pro zjednodušení. Ahojte všichni příště u dalších hádanek. Karel Kučera

    OdpovědětVymazat