čtvrtek 6. prosince 2012

Obec se setkala se svými seniory (akt.8.12.)

Další adventní tradicí je každoroční setkání představitelů naší obce se seniory. Dříve se říkávalo s důchodci, ale dnes, kdy se do důchodu odchází různě, je namístě pozvání seniorů.
Obec na setkání zastupoval starosta Karel Hala, místostarosta Jiří Čada a zastupitelky Lída Benkovičová a Anna Hříbková. A výborné víno radního Robina Turoně. V úvodu informoval pan starosta docela početně zastoupené seniory o úspěších obce v letošním roce 2012. Vypíchl vlastně tři nejdůležitější akce: probíhající kanalizaci a část již opravených komunikací, modernizaci veřejného osvětlení, které je kvalitativně mnohem výše než to předcházející, a modernizaci obecního rozhlasu, kde zdůraznil rovněž kvalitativní posun, neboť dnes obecní rozhlas slyší i v okrajových částech obce, kde se o tom mohlo donedávna občanům jenom zdát (Na Posádce, U Nádraží a v Zámlýní). Chybějící "hnízda" budou na posílení v různých částech obce dodána v roce 2013.
Dotaz v dané chvíli neměl nikdo žádný, a tak dostaly slovo děti z II. MŠ. Svoje vystoupení zakončily originálně rozdáním malých vánočních přáníček. Je třeba říct, že vedoucí učitelka II. MŠ Jana Pavlíková překvapí vždy něčím zajímavým a novým. Jak připomněl pan starosta, příští rok pozdraví seniory děti z I. MŠ, a tak by to "rotující" kulturní okénko mělo pokračovat i do budoucna.
Hned za vstupem do sálu měli svoje panely obyvatelé božického domova důchodců. Fotografie i výrobky dokazují, že život seniorů v domově důchodců je dnes velice pestrý a kvalitativně i hodně vysoko. Pan ředitel Ing. Jaromír Leisser i tým jeho spolupracovnic dává dnes našemu "klášteru" výraznou dynamiku. Klobouk dolu před všemi.
Pak už se začalo nosit na stůl, rozlévalo se vínko a následoval tanec za hudebního doprovodu pana Hlaďa z Čejkovic. Na 17 hodinu bylo připraveno překvapení. Jestli dostanu nějaké foto z této části letošní "seniorské besedy", dodám je. Akci jsem pro zaneprázdnění opustil po vystoupení dětí, takže nevím, jaké bylo. Ale určitě bylo příjemné a oku i uchu lahodící.

Tak jsem dnes odpoledne potkla jednu z účastnic, ta mi potvrdila, že překvapení bylo: Mužáci z Tasovic! Mužáci jsou novým souborem, který vznikl letos, na jaře 2012. Mají i výborné a aktuální webové stránky, tak se na celé jejich vystoupení v Božicích podívejte.

                                         Ladislav Nevrkla

P.S. Při cestě domů jsem potkal celou řadu seniorů, kteří v kulturáku nebyli. Většinou utrousili něco v tom smyslu, že jim to nechybí. Jeden však řekl, že neví, jestli tam už patří. A to mi vlastně došlo: Kteří senioři jsou na toto setkání zváni? Ti, kteří berou důchod, nebo ti, kteří jsou starší 60 let, nebo už ti, kteří mají nárok na "seniorpas"? Možná ten zmatek vnesl do myslí seniorů i zvací plakát. Asi by se to do budoucna mělo nějak upřesnit.
















1 komentář:

  1. V Hodonicích byla podobná akce v pátek večer kolem 20 h předčasně policejně ukončena, jelikož neznámý anonym zavolal na linku 112, že je v hodonickém kulturáku bomba. Tak si tedy a vyřizují účty v Hodonicích? (lan)

    OdpovědětVymazat