neděle 23. prosince 2012

Slavní božičtí rodáci: František Vlk

Zajímavou osobností, která má vazbu k naší obci, je František Vlk. Starší občané Českých Křídlovic si vzpomenou, že Vlkovi bydleli v ulici ke hřbitovu, tam kde dnes bydlí Fučíkovi.
Vlkovi se z Křídlovic odstěhovali někdy v druhé polovině 50. let, a tak letošní pětašedesátník František Vlk zde strávil pouze několik let svého dětství. Vlkovi se usadili v Moravských Budějovicích a František Vlk je zde dnes velmi známou osobností.
Na svého tatínka vzpomněl letos, když vyhrál se svou slivovicí na přehlídce tohoto moku v Martínkově u Mor. Budějovic. Na webu jsem se dočetl, že v mládí naučil pana Vlka slivovici vyrábět tatínek, pravdou však je, že Vlkovi vždy všechny pálenky nechávali pálit v koncesovaných pálenicích. Takže tak je třeba opravit i webový zdroj:http://hobby.idnes.cz/uspech-je-v-materialu-rika-autor-nejlepsi-palenky-f7s-/hobby-domov.aspx?c=A120314_1748295_jihlava-zpravy_bor
Svoji proslulost však František Vlk získal především jako vlastivědný pracovník, sběratel, kronikář, organizátor i amatérský fotograf. Dostala se mi minulý týden do rukou publikace, která zúročila Vlkovu zálibu ve sběratelství, historii i fotografování. Publikace Moravské Budějovice - Staré pohlednice. 
Na netu jsem našel stručný, ale dostatečně vypovídající profil Františka Vlka:
V současné době zastává funkci předsedy Muzejního spolku v Moravských Budějovicích František Vlk, který získal důvěru členů spolku svými bohatými znalostmi historie města (místních poměrů, místopisu a životních osudů významných osobností) a osvědčil i své literární a organizační schopnosti jako kronikář města a před časem i jako správce moravskobudějovického muzea. 
Na Františka Vlka můžeme být i v Božicích právem hrdí, byť zde strávil pouze část svého dětství. Doufám, že se mi podaří pana Vlka zkontaktovat a doplnit, jak jeho profil, tak i získat nějakou vzpomínku na jeho tatínka a na České Křídlovice.

P.S. Tak jsem si při psaní vzpomněl, že otec pana Vlka patřil společně s tehdejším farářem Janem Nevrklou a Josefem Nedělou do roku 1948 k funkcionářům katolického tělovýchovného spolku Orel v Českých Křídlovicích a že by mě docela zajímalo, kde tenkrát byla v Křídlovicích nebo v Božicích orlovna.

                                                                                                      Ladislav Nevrkla



Žádné komentáře:

Okomentovat