středa 13. května 2015

Hrozí Božicím, že budou po 350 letech Pusticemi?

Reálně to asi nehrozí, ale nebezpečně suché jaro 2015 (a podobné bylo i jaro 2014) ve mně vyvolávají historické vzpomínky na minulost starou přibližně 350 let. Tehdy taky bylo několik desítek let po strašné válce - třicetileté (1618 -1648) - a oblast Božicka se dočista vylidnila. V okolních obcích nazývaly Božice Pusticemi.
Přibližně dalších 300 let nazpátek (kolem roku 1350) bylo v oblasti Božicka taky hrozné sucho. Právě v té době zanikly všechny vesničky okolo Božic a Křídlovic - Petrovice, Držkrajovice, Raklinice, Křížkovice ... Prostě vyschly potoky, kolem kterých tyto vesnice ležely. Právě proto nemají Božice žádné blízké okolí. Čejkovice jsou novověkou vesnicí, kterou založili počátkem 18. století lidé, kteří před tím žili v jiných Čejkovicích u Oleksovic. A Velký Karlov ještě nemá ani důchodový věk :-)!!!!
No a ještě dalších 300 let proti proudu času? To je pověst o zvonu, to jsou odkryté archeologické nálezy z návrší na božické Kolonii. To je raná doba dějinná, která znamenala v životě božického mikroregionu taky výrazný zvrat. Tuto dobu si někdy připomeneme podrobněji.
A mohli bychom jít ještě dál do minulosti a našli bychom vždycky důkazy o tom, že na Božicku lidi žili, vždycky cítili, že tady stojí za to žít, ale taky vnímali, že to tady život není lehký a jednoduchý, že se o všechno musí poprát. Mnozí to nevydrželi, vzdali to a odešli. Stalo se, že odešli i nedobrovolně. Ale vždycky přišli ti noví, kteří se s obtížnými životními podmínkami zkusili poprat. Tak teď je tady doba, kdy je to na nás. I když nám stromy hynou pod rukama a půda se mění v prach ....
Pohled na umírající třešně od Mackovic po Božice a ořešáky od kruháku k Břežanům je tristní ...

         (lan)

1 komentář:

  1. Potěšující je naopak zpráva z dnešního Deníku. Netýká se sice Božic, ale pozemků sousedů z Hrádku, kde v těchto dnech pozorují na polích dropy. Pro život dropa je totiž způsob hospodaření zcela klíčový. Drop ze Znojemska vymizel před dvaceti lety. „Dropy tady u nás pamatuji, ale s intenzivním zemědělstvím se postupně vytratili. Rádi se proto zapojíme do změny hospodaření," popsal nedávno Ivan Martinec ze společnosti Agrospol Hrádek. To, že se drop velký nyní na Znojemsku objevil, je pro přírodovědce i zemědělce jednoznačně dobrá zpráva. „Dohodu se společností Agrospol Hrádek o změně hospodaření jsme uzavřeli před necelým rokem a zdá se, že drop dorazil na výzvědy. Doufám, že ho budou následovat i další," komentoval nejnovější pozorování ornitolog František Pojer.
    Zemědělci se zavázali vyčlenit přibližně sto hektarů velký blok půdy, kde je vyseta speciálně navržená mozaika plodin, konkrétně jetelotravní směsky, proso, vičenec, pohanka, vojtěška, řepka či ozimá pšenice a krmná kapusta. Část plodin bude víceletých, některé se na podzim zaorají, nebo sklidí. „Nebudou se tu používat chemická hnojiva a pesticidy, při kosení plodin se bude důsledně postupovat od středu k okrajům, aby zejména polní ptáci a savci měli možnost přesunout se do sousedního porostu.," Tak to je potěšitelná zpráva. Taky bych rád dropa viděl na živo. (lan)
    Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/u-hradku-videli-nejtezsiho-evropskeho-ptaka-20150513.html

    OdpovědětVymazat