středa 31. května 2017

Poznáte někoho na dvoře u Šíblů?

Do našeho archivu doputovala zajímavá fotografie pocházející tak cca z roku 1950. Pořízená je na dvoře Hostince u Šíbla. 


Pokud se na fotografii poznáte nebo poznáte někoho, kdo je na ní zachycen, napište. Obohatíme tak společnou novodobou historii naší obce. My, kteří jsme do Božic přišli později, nebo jsme se narodili řekněme po roce 1960, máme s lidmi a událostmi prvního dvacetiletí Božic a Křídlovic, problém. Hodně nových lidí do obcí přišlo, ale hodně jich taky odešlo. Hodně původních stavení zmizelo, na řadě míst stojí domy nové nebo zde zůstaly proluky. Představit si Božice nebo Křídlovice třeba v roce 1950 si dost dobře neumíme. Dokumentů i fotografií je málo a dík vám všem, kteří občas ve svých albech něco najdete a podělíte se o to s námi ostatními, které to zajímá.
Paměť obce a paměť krajiny je nerozlučně spjatá s pamětí lidí! Nejednou se mi stalo, že mi "pamětník" něco vypráví a jiný pamětník k tomu později říká: To si ověř, to tak nemusí být pravda. Zeptej se ještě někoho. Vás, kterých se můžeme ptát, zákonitě ubývá, ale i tak je vás pořád dost, abychom vše podstatné z dřívějšího života naší obce zachytili a v nějaké podobě uchovali.

P.S. Děkuji moc za zaslanou fotografii a budu se těšit na první tip nebo rozpoznání božických dětí.

                 (lan)


1 komentář:

  1. Píši tedy první tip: Vlevo 2 kluky neznám, pak je Boba Šíbl, dalšího neznám,pak Arne Juránek, Jarda Prášek (všichni bydleli u nádraží), dole 2 děvčata nevím, pak ta malá je Jiřina Nedělová,vedle ní největší Marie Nedělová, dále pak malá Vlasta Šíblová, další bohužel zatím nevím. (me)

    OdpovědětVymazat