středa 13. ledna 2021

Otazníky na strategií vakcinace zůstávají. Kdy a kde bude centrum ve Znojmě?

 


Premiér Babiš, ministr Blatný a náměstek VFN Praha přijeli na Výstaviště do Brna chytat rozumy, jak vybudovat, zprovoznit a řídit vakcinační centrum. Asi jim to bylo nějak proti srsti, neboť ani hejtmanovi kraje J. Grolichovi (KDU-ČSL), ani primátorce M. Vaňkové (ODS) nedali vůbec vědět, že přijedou.... Možná se obávali nepříjemných otázek, kterých neubývá, spíš přibývá. Pro Deník je shrnul Jan Grolich. 

Otázky budí např. neustálé změny v očkovací strategii. Ta poslední nastala počátkem týdne. Hlavní úpravou prošla prioritizace. Nově do přednostní skupiny očkovaných spadají všichni zdravotníci, včetně například praktických lékařů. „Vakcíny, které mají přijít, je všechny nepokryjí. Na druhou stranu ale nepředpokládáme, že se nechají očkovat všichni. Bude to těsné,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Otazníky visí i nad dalšími aspekty očkovací strategie. Koordinátoři například řeší, jak očkovat lidi osmdesát plus a handicapované, kteří se nemohou dostavit k očkování, ale ani nepobývají v žádném domově, do nichž dojíždí mobilní očkovací tým.



Další očkovací centra

Taktéž je potřeba zřídit další očkovací centra. O jejich lokalitě se rovněž rozhodne až v následujících dnech. Podle prvních plánů by mohla vzniknout v Blansku, Vyškově, Břeclavi, Znojmě a na Hodonínsku v Kyjově, nebo Hodoníně. „Případně v obou městech. Rádi bychom centrum viděli i v Hustopečích, poněvadž je to bílé místo na mapě uprostřed kraje,“ nastínil hejtman.

Podle něj očkovací centra nebudou v nemocnicích, nýbrž v tělocvičnách, nebo na zelených loukách, kde by vyrostly stany. „Oboje je možné. Základ je, aby byla k dispozici velká plocha. V obou případech musíme zajistit i možnost parkování,“ doplnil Grolich.

Napadá vás, kde by takové centrum mohlo být zřízeno ve Znojmě? Třeba na zimním stadionu? Nebo ve sportovní hale u fotbalového stadionu? Nebo v prázdné budově bývalé Střední zemědělské školy na Alšově ulici? Nebo v zavřené restauraci Diana v Městském lesíku? Uvidíme, necháme to odpovědným hlavám, ty na něco vhodného určitě přijdou.

1 komentář:

  1. Na zřízení očkovacího centra se chystají i ve Znojmě. Lékaři včetně ředitele nemocnice sbírali zkušenosti ve středu brněnském očkovacím centru na výstavišti. „Jedním z možných míst, kde by toto centrum mohlo vzniknout, je zimní stadion. Žádný oficiální pokyn k jeho vytvoření ale zatím nemáme, vše je ve fázi příprav,“ sdělila Deníku uprostřed týdne mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

    OdpovědětVymazat