čtvrtek 21. ledna 2021

Z činnosti našeho senátora Tomáše Třetiny

Znojemský pietní akt k výročí 
upálení Jana Palacha. Projev
Tomáš Třetina, houslový
doprovod Jiří Ludvík, s kyticí
Bohumila Beranová. za Piráty
Pavel Nevrkla, za STAN 
Jakub Krainer a další


 Tomáš Třetina se stal okamžitě po svém podzimním zvolení známým a viditelným senátorem. Nevyhýbá se žádnému veřejnému vystoupení a vždycky má dobře srovnáno, jak se ke konkrétnímu problému vyjádří. V novém roce 2021 k tomu měl již řadu příležitostí. 



Nejnověji se dnes odpoledne vyjádřil ke skandálnímu chování nezařazeného poslance Volného (zvoleného do sněmovny za SPD). Senátor Třetina k tomu uvádí:

Poslanče Volný, okamžitě odstupte!
Chování poslance Lubomíra Volného je ostudné a u člena zastupitelského sboru naprosto nepřijatelné. Vyzývám pana Volného, aby okamžitě složil mandát!
Člověk, který má na jednání Poslanecké sněmovny chování řeznického psa, tam nemá co dělat.

Dnes po poledni podpořil aktivity Jihomoravského kraje, který včera otestoval v praxi vakcinaci občanů. Stalo se tak v Těšanech a mě osobně potěšilo, když jsem i přes roušku poznal známou osobnost Těšan, dvaaosmdesátiletého pana Dudka, jinak to průvodce v Těšanské kovárně. Tomáš Třetina k tomu sděluje:

Na krajích a obcích jsme si vědomi odpovědnosti za své občany.
Proto se u nás v Jihomoravském kraji provedla zkouška systému očkování při zapojení praktických lékařů. Půjde to
Jako starosta Moravského Krumlova o tom informuji naše občany.
Teď jen musíme vyčkat, až do systému nějaké ty vakcíny přijdou.


Včera se vyjádřil k nápadu přeci jenom umístit plátna Slovanské epopeje v Praze:
Paní Plocková, spoludědička Muchova velkolepého díla, si nepřeje přesun Epopeje z Prahy. Ujišťuji paní Plockovou, že krumlovský zámek je vzorně připraven světoznámá plátna uvítat.
Přijeďte se podívat, paní Plocková!
Zámek Moravský Krumlov, který se zanedlouho stane po dobu pěti let domovem Muchovy Slovanské epopeje, splňuje tvrdá pravidla Mezinárodní rady muzeí (ICOM). Všechny úpravy, které jsme zde provedli, byly pod přísným dohledem Galerie hlavního města Prahy. Proto můžu s jistotou a klidem prohlásit, že velkolepému dílu slavného Alfonse Muchy jsme přichystali důstojné, bezpečné a ve všech ohledech kvalitní zázemí. I když to pořád někteří odmítají uznat.
Pokud tomu někdo pořád nevěří, ať se přijede přesvědčit na vlastní oči. Ale je únavné pořád vyvracet totéž. Naposledy se ke Krumlovu vyjádřila na stránkách Práva paní Plocková, která před třinácti lety bránila odvozu Epopeje do Prahy. Dodnes je dohledatelný text na jednom zpravodajském serveru, kde napsali: Plocková si přeje, aby se velká plátna od jejího dědečka v nejbližších měsících nestěhovala z Moravského Krumlova do Prahy. "Leží mi to na srdci jako kámen, chci iniciovat založení sdružení na záchranu díla."
Lidé se mění, paní Plocková dnes nesouhlasí s přesunem Epopeje do Moravského Krumlova, do rodného kraje Alfonse Muchy, kde jsme Epopej už jednou zachránili před zničením. Mrzí mě to, protože nám díky těmto debatám uniká to podstatné – Muchovo dílo nebude ležet vedle maršála Koněva v depozitáři. Bude vystaveno v moderním, bezpečném výstavním prostoru, kde k němu budeme mít přístup my všichni.
Tomáš Třetina
Starosta Moravského Krumlova a senátor Parlamentu ČR

V sobotu 16. ledna si pak Tomáš Třetina společně s demokratickými politiky ze Znojemska připomněli krátkou pietou oběť studenta Jana Palacha:
Jak hluboké muselo být zoufalství Jana Palacha, když podstoupil tak děsivou smrt.
A jak nekonečná musela být jeho naděje, že zažehne plamen svobody!
Každý rok si jeho oběť připomínáme, aby nám nabytá svoboda nezevšedněla a nezmizela.
Děkuji, Jene!
I když vím, že dost ti nepoděkujeme nikdy.

Žádné komentáře:

Okomentovat