neděle 28. listopadu 2021

Má město Znojmo koupit budovu pošty na Horním náměstí?

 


Není to tak docela od věci, když se budeme zamýšlet nad tím, jestli mají města a obce kupovat budovy, které jejich dosavadní vlastníci prodávají. I v Božicích se podobné otázky objevují, vlastně od vzniku republiky v roce 1918. Božicím se budu věnovat někdy příště - řeknu rovnou - až po prosincovém zasedání zastupitelstva.


Ve Znojmě mají horký brambor v rukách už nyní. Státní podnik Česká pošta prodává svou administrativní budovu na Horním náměstí. Názory na to, jestli budovu koupit, nebo nekoupit se žhaví už nyní.

První výkop provedl současný znojemský starosta Jakub Malačka (ex-ČSSD), následuje vyjádření postoje  znojemské organizace hnutí ANO. Právě to teď putuje v mediálním prostoru. Už samotný titulek naznačuje, jak se hnutí ANO ke koupi budovy staví

MĚSTO ZNOJMO BUDOVU ČESKÉ POŠTY NEPOTŘEBUJE, POJĎME PENÍZE POTŘEBNÉ NA JEJÍ KOUPI A REKONSTRUKCI INVESTOVAT LÉPE

 

Plánovaný odkup budovy České pošty v centru Znojma místní radnicí nedává smysl jak z ekonomického, tak třeba kapacitního nebo dopravního důvodu. Vedení města místo racionálních argumentů pro koupi objektu šíří směrem k jeho obyvatelům falešné obavy a manipulace. 

Vedení města Znojma v čele se starostou Jakubem Malačkou si pohrává s myšlenkou odkupu budovy České pošty na Horním náměstí ve Znojmě do majetku města. Místo jasných argumentů pro tento krok a představení, co s tímto objektem do budoucna, ale představitelé radnice mlží kolem celkových finančních prostředků, které by byly potřeba na znovuuvedení budovy do funkčního provozu, navíc se starosta vytasil s manipulativními výroky. 

Začněme hned těmi financemi, protože celá operace není jen těch zmiňovaných 30 milionů korun na nákup budovy. V celé úvaze je třeba brát v potaz také následné prostředky na nezbytnou rekonstrukci, které mohou dle odhadů odborníků dosáhnout až 100 milionů  korun z důvodu vysoké zanedbanosti budovy.  Zmiňme jen například střechu ve špatném stavu, nevyhovující rozvody, nefunkční kotelnu, promáčené zdivo nebo chybějící výtah. A samozřejmě také četné nezbytné dispoziční úpravy pro potřeby uvažovaného městského úřadu. 

Jako hnutí ANO se ptáme, zda investice zhruba 120 milionů korun do budovy pošty jde skutečně ve prospěch občanů Znojma. Žádný radnicí deklarovaný argument nám na to nedává jasnou odpověď, spíš budí další rozpaky a pochybnosti,“ dodává zastupitel za hnutí ANO Jan Blaha.

Potřebuje vůbec město další budovu pro úředníky? To by muselo plánovat navyšování jejich počtu.  To by však bylo v rozporu se záměrem nové vlády, která slibuje výrazné snižování úředníků (cestou odbyrokratizování, ale i pomocí digitalizace veřejné správy).

 Starosta Malačka v oficiálním radničním periodiku Znojemské listy ze dne 25. listopadu 2021 uvádí, že je třeba poštu koupit, neboť nemůžeme dopustit, aby se vlastníkem stal nějaký tajemný investor s nepoctivými úmysly a udělal nám v centru města sociální ubytovnu. Toto považujeme za velmi manipulativní argument, který pouze místo faktů míří na emoce. Budeme tedy vykupovat všechny objekty ve městě, aby tam náhodou nevznikly ubytovny? Použít falešné dilema, které vyvolává dojem, že existují pouze dvě možnosti, buď náš úřad, nebo cizí ubytovna, je zavádějící. Navíc je to podbarveno nepravdivým tvrzením, že v případě prodeje budovy pošty v Brně není zatím známý  vlastník. Ten nejen že je znám, ale také již naznačil své plány s využitím budovy, když zde chce vybudovat prostory pro kanceláře nebo banku. 

Koupit, či nekoupit? Investovat 120 milionů do budovy pošty nebo použít tyto peníze na stavbu sportovní haly za účelem vyžití mládeže či parkovacího domu a záchytných parkovišť? To je, oč tu běží. Město Znojmo nepotřebuje „superúřad“, ač se nás o tom možná někteří z různých důvodů snaží přesvědčit. Potřebuje opravit silnice, investovat do smysluplného řešení parkování a obecně zlepšovat kvalitu života občanů všech generací.

 

                                                                                                                                           Hnutí ANO Znojmo

 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat