neděle 31. července 2022

Jak se u nás žije

 


Za necelé dva měsíce dostaneme opět příležitost jít k volbám. Tentokrát se u nás konají komunální volby, které na další čtyři roky vyberou patnáct zastupitelů, kteří budou hledat cesty, jak naši obec co nejlépe řídit.


Už zmíněné číslo 15 zastupitelů vybízí k polemice. Dávno víme, že je tento počet zbytečně vysoký a ničemu dobrému nesloužící. Všichni, kdo se o politiku zajímají, ví, k čemu je ta patnáctka dobrá. Ano, máte pravdu, je potřebná k tomu, aby mohla v obci být zvolena pětičlenná rada obce, která tak získává téměř neomezenou moc v rozhodování. Zbývajících deset zastupitelů tvoří "stafáž", která může jen výjimečně do dění v obci zasáhnout. Námitka, že zákon hovoří o velké pravomoci zastupitelstva, v našem případě moc neobstojí. Doba, kdy to i v zastupitelstvu jiskřilo a předkládaly se zde návrhy, o nichž se vážně diskutovalo, je dávno pryč. 

Okres Znojmo je venkovský a vidíme to na každém kroku. I obce, které si hrajou na města, zůstávají svou podstatou vesnicemi. Je zbytečné hrát si města, když tomu doba nepřeje a odlivu obyvatelstva do velkých měst stejně nezabráníme. Zůstaňme vesnicemi, které budou přívětivými ke svým občanům a přestaňme si hrát na něco, co nejsme. Kvalitu obecní samosprávy poměříme v každodenním životě. Vnějším znakem je i fungování této samosprávy. Místo toho, aby se podporovala venkovská pospolitost a občanská, lépe řečeno sousedská spolupráce, podařilo se třeba u nás za poslední roky úspěšně "otrávit" určitou část obyvatelstva, takže po nadšení a nadějích přišla vlna útlumu, apatie a nedůvěry. Bylo by víc než dobré s tím něco udělat a vrátit občanům důvěru a radost. Doba není vůbec jednoduchá a právě v krizových dobách by nás měli vést skuteční lídři, kteří nás nenechají žít ve vzduchoprázdnu, neinformovanosti, a kteří svým nasazením budou tím majákem, za kterým stojí za to jít s důvěrou, nadějemi a odpovědností.

P.S. Nevím, kolik bylo letos podáno kandidátek a kolik na nich bude napsáno jmen kandidátů. Hodně lidí však nereaguje, stahuje se do svého soukromí a věci veřejné jsou pro ně až na vedlejší koleji. 

Pokud se potvrdí zvěsti, že byly zaregistrovány tentokrát pouze dvě kandidátky po patnácti, tak to taky o něčem svědčí. Za prvé je to dobře, protože 90 kandidátů z minulosti bylo zbytečným "plýtváním" energií, zvl. ve chvíli, kdy nově zvolená radnice, skoro všechny nezvolené kandidáty ignorovala a do života obce je nezapojila. Naopak. Za druhé to prý svědčí o tom, že jsou lidé spokojení a tudíž nemají žádný důvod se do veřejného života zapojovat. Za třetí je to právě naopak. Na předložené možnosti si odpovězte každý sám. U voleb uvidíme, co bude převažující a jak moc nás život v obci zajímá či pálí.

                                                                        Ladislav Nevrkla, mluvčí Klubu Pro Božice

1 komentář:

  1. Docela trefně popsáno. Doufám, že bude s čeho vybírat, je nejvyšší čas na radikální změny.

    OdpovědětVymazat