pátek 8. července 2022

Vzpomínka: Před 94 lety zemřela významná osobnost Božic


Včera uplynulo 94 let
od chvíle, kdy věku 83 let zemřel ve svém domě v Božicích neobyčejně zajímavý člověk, Max Mayer-Ahrdorff. Psal jsem o něm už mockrát a vždycky to bylo v souvislosti s něčím zajímavým, co se mi podařilo o této osobnosti nadregionálního významu zjistit. Tentokrát mě potěšil bývalý předseda Okrašlovacího spolku Znojmo pan Otto Bouda, který mi poslal fotografii pana preláta sedícího na dvorku u oken své "prelátovy vily" v Božicích. 


Byl to vlastně dvojdomek, jehož cennější část byla již koncem 80. let minulého století zbourána a na jejím místě vyrostl nový rodinný dům se stolařskou dílnou. Druhá část dvojdomku byla naopak novými majiteli kompletně zrekonstruována a dává nám tak nahlédnout na to, jak to byl krásný dům a jak to celé byla krásná ulice zvaná kdysi Dolní.

Momentálně už chybí jenom to, aby byla do plánů božické radnice konečně zahrnutá nákladnější oprava sochy Madony s Ježíškem, která stojí od roku 1927 na veřejném prostranství před výše uvedenou opravenou budovou bývalého dvojdomku zvaného kdysi "prelátova vila". I tato socha patří do portfolia pana preláta Maxe Mayera.

Máme v Božicích řadu míst, která stojí za shlédnutí a navštívení. Měli bychom si vážit těch nejcennějších a nejzajímavějších a těm věnovat prioritní pozornost, pokud jde o údržbu a propagaci. Chce to jen vizi, odvahu a peníze. A lidi, kteří se tomu budou věnovat.


P.S. Soše Madony s Ježíškem je věnována i stať v nejnovější publikaci Jiřího Černého Sakrální kamenná plastika na Znojemsku. Koupit se dá ve znojemskýchn knihkupectvích a ve Starém zámku v Jevišovicích. I ten stojí za návštěvu.

                         (lan)








Žádné komentáře:

Okomentovat