čtvrtek 10. listopadu 2016

Jak se žije u sousedů. O akcích, které byly i budou (dopl.)

Sami víme velmi dobře, že založit nějakou tradiční akci není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. V Božicích se nám postupně daří rozprostřít tyto akce pěkně do celého roku. Řada z nich už má své pevné místo v kalendáři, jiné o své místo na slunci usilují. Podíval jsem se na dvě akce u našich sousedů, které v Božicích nikdy nebyly pořádány a na zkušenosti, které s nimi u našich sousedů mají
Ta první se připravuje právě na "svatomartinskou sobotu", ta druhá se konala před týdnem v Hrádku.

Už pátý Svatomartinský lampionový průvod připravují v sobotu 12.11.2016 v Mackovicích. Organizace se chopil spolek, který v Božicích taky nemáme, známý pod názvem Dámský spolek. Jednu z aktivních členek však známe dobře, jelikož se jedná o paní Podanou, která v Božicích provozuje prodejnu Květinářství. Taky plakátky, které na akci zvou jsou na výlepových plochách naší obce. A vím z minulosti, že i z Božic se této akce někteří občané účastní.



Druhá akce je pro mě naprostou novinkou. Pořádá ji Obec Hrádek a konala se v sobotu 29.10.2016. Nazývají ji Tradiční setkání Padesátníků, rodáků a jubilantů a na webu obce o ní píše referentka OÚ paní Táborská.
V sobotu 29. října se na OÚ v Hrádku uskutečnilo setkání s padesátiletými  jubilanty naší obce. Pozváno bylo 26 jubilantů, rodáku a spolužáků. Do obřadní síně OÚ v Hrádku se však dostavily pouze tři jubilantky.  I tak jsme je s radostí přivítali, vystoupily děti ZŠ Hrádek, které s paní učitelkou, Mgr. Miluší Šturalovou, nacvičily krásné vystoupení na flétničky, Tereza Hocová nám přednesla básničky spojené s naší obcí, pan starosta popřál jubilantkám hodně pevného zdraví.  Rozdali jsme pamětní listy a upomínkové předměty, připili si na zdraví a následně zavzpomínali na školní léta našich jubilantů. I když se nás sešlo tak málo, bylo to velmi příjemné setkání. Za obecní úřad ještě jednou přeji vše nejlepší a děkuji přítomným za účast.
Zdeňka Táborská, referentka OÚ Hrádek



Jinak je listopad na akce chudší. Je to čas Dušiček, padajícího listí a Sametu. Nevím, že by se k jeho výročí a dnes i státnímu svátku, chystaly v naší obci nebo blízkém okolí nějaké akce. Jestli někdo o něčem víte, napište. Do Prahy asi od nás nikdo nepojede a v proslulém Kulturním domě v Práčích asi taky módní přehlídka s vystoupením populárních zpěváků nebude. To 17.11.1989 tam bylo podstatně živěji než dnes!

Dyjákovičtí vinaři zvou v sobotu 12.11.2016 od 13 h na Svatomartinské víno.



Klub matek ve Slupi zve na Čulský jarmark v sobotu 12.11.2016 v době od 10 do 17 hodin.



                               (lan)

2 komentáře:

  1. V Božickém kalendáři jsou na sobotu 12.11. v plánu Svatomartinské otevřené sklepy. Budou? Akteré sklepy budou třeba otevřené?

    OdpovědětVymazat
  2. V Mackách to bylo v sobotu super i s nádherným ohňostrojem.

    OdpovědětVymazat