pondělí 21. listopadu 2016

Před sto lety zemřel, asi před 108 lety mu v Českých Křídlovicích postavili pomník. Kde skončil?

Pomník císaře Františka Josefa I.
v Českých Křídlovicích, dnes
části obce Božice
Je to jedna z dosud neosvětlených záhad našich moderních božických dějin. Někdy před cca 110 lety odhalená a někdy před pětadevadesáti lety odstraněná socha císaře Františka Josefa I., jehož sté výročí úmrtí si v těchto dnech připomínáme, byla-nebyla.


Samozřejmě, že byla. Stála na ostrožně naproti portálu božického kostela, před křídlovickým domem č. 220 Floriánových (později zde bydlel např. Josef Košut, Rudolf Čermák, poté ve zboru Antonín Musil a naposledy Pavel Musil). Původně zde bydleli  Johann Rusitschka s manželkou Kathi.

Ani vlastně přesně nevíme, kdy byla tato význačná křídlovická socha odhalená. Původně jsem předpokládal, že to mohlo být v roce 1898 na počest 50. výročí korunovace Františka Josefa I. na císaře dne 2.12.1848 v Olomouci! Jenže: Nezmiňuje se o ní F.V. Peřinka ve své Vlastivědě a tudíž lze dovodit, že v době sběru materiálu pro tento místopis ještě na svém místě nestála.
Proto se zdá reálnější, že byla postavena a odhalena až k 60. výročí korunovace v roce 1908. Záhadou zůstává, proč zrovna v Křídlovicích? Kdyby stála v některé z tehdy větších a významnějších obcí našeho okolí - Jaroslavicích, Hrádku, Dyjákovicích, Břežanech nebo Hrušovanech n. Jev., nedivil bych se. Vlastně bych musel pátrat, jestli v některé z těchto obcí doopravdy nestála (v Jaroslavicích stála tuším socha císaře Josefa II.).
Zatímco Božice byly tou dobou stále nevýznamné, byly České Křídlovice známé široko daleko a lidé se zde scházeli nejen v kostele sv. Petra a Pavla, ale mohli obdivovat novostavbu první budovy penzionátu Maria Hilf a sledovat výstavbu druhé čtyřpodlažní budovy, která od té doby tvoří dominantu naší obce. Vinaři se sem sjížděli na vinařské trhy, Křídlovice měly školu (božická se teprve v té době stavěla), byl zde známý židovský obchod, dvě velké hospody, nově zde stála pošta, četnická stanice a působilo zde mnoho různých řemeslníků. Kdo však byl iniciátorem postavení sochy císaře Františka Josefa I., nevím. Zcela určitě to nebyl prelát Max Mayer, který jinak budoval hodně z toho, co jsem výše uvedl. Navíc pan prelát tou dobou končil svoje působení jako božický farář, povýšil a působil v Olomouci. Domek (vlastně dvojdomek), do něhož pravidelně zajížděl a v němž se na důchod natrvalo usadil si koupil v Božicích!!!
Z tehdy známých osobností Českých Křídlovic uvedu několik, možná na tyto stránky zabrousí nějaký badatel a třeba to bude umět dát do souvislostí.
Tedy:
Učitel Alois Maresch, rodák z Olbramkostela, od roku 1904 až do své smrti (1930) působil jako učitel a později ředitel křídlovické školy.
Význačným křídlovickým rodákem byl Laurenz Müllner (1848 - 1911), filosof, pedagog, rektor vídeňské univerzity.
Josef Schneider (1867 - ?), křídlovický mlynář a první starosta sboru dobrovolných hasičů. jedna z nejvýraznějších osobností obce před rokem 1945.
Některý z křídlovických starostů, jejichž jména neznám.

Nic nevíme, ani o odstranění tohoto pomníku, lze však důvodně předpokládat, že to bylo brzy po vzniku samostatného československého státu koncem roku 1918.

P.S. 1.V řadě obcí a měst v současné České republice císařské pomníky obnovili.  I to je zajímavé. K pomníkům bychom se měli chovat jako k památníkům doby. I když mohou být svým obsahem kontroverzní.
Jenže v případě sochy císaře Františka Josefa I. nevíme, kde tato socha skončila.

Záhadou mi taky je, že se o pomníku císaře ani slůvkem nezmínil ve své místopisné publikaci Anton Pfister? Docela rád bych věděl, proč? Pana Pfistera se však už nezeptáme, zemřel cca před třemi lety.

Tak zkusme znovu pátrat po všem, co se týká sochy císaře Františka Josefa I. v Českých Křídlovicích.
   
P.S.2: Koho problematika starého mocnářství zajímá, ať se podívá na unikátní webové stránky http://www.franz-josef.cz/  a    

Soubory ke stažení

                                Ladislav Nevrkla

Douška nakonec: 
S neskrývaným zájmem jsem otevřel první soupis Ing. Jiřího Daňka a zůstal jsem nevěřícně koukat na uvedený materiál: Je zde zveřejněn můj článek z tohoto webu z 23.1.2011! Potěšení a poděkování na mé straně.

Tak, vážení přátelé, pátrejme dál! Můžeme být ještě slavnější. A kdybychom jednou udělali rekonstrukci pomníku a odhalili ho na některém vhodném místě - o jednom vím - to bychom potom nestačili přijímat davy turistů! tak co, pustíme se do toho? :-)
      (lan)




3 komentáře:

  1. Nevíte prosím bližší informace o tom, ke měl stát známý židovský obhod? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cca 50 m pod císařským pomníkem. Je to rohový důmna křídlovické návsi. Psal jsem o něm (i s jednou historickou fotografií) před časem. Poslední židovští obchodníci byli Grossovi (Max a Lilli). O jejich osudu bohužel nevím nic, ale paní Lilli žila po válce ve Znojmě. "Židárna" byla později (70.léta) přestavěna na rodinný dům a tak slouží i dnes.

      Vymazat
    2. Tak se mrkněte na https://probozice.blogspot.cz/search?q=grossovi. Publikoval jsem to 28.1.2015.

      Vymazat