úterý 29. listopadu 2016

Víkend ve znamení Mikuláše


Nadcházející víkend a pondělí příštího týdne bude patřit dětem, Mikulášovi a jeho partě. To, že se často zdůrazňují čerti a jejich různé odnože (pravické a bantické krtičky nebo odporní rakouští krampusáci ve Znojmě a v Židlochovicích) není určitě správné. Docela se divím, že i v Božicích se akce nazývá Čertovská veselice a mluví se jen o čertovském rejdění.



Samozřejmě nemám nic proti Mikulášově družině, do níž houfy čertů odjakživa patřily a sám jsem jako starší školák taky chodil za čerta, když Mikulášem a andělem byly vždycky starší holky. Jde mi jen o to pojmenování a zdůrazňování "čertovin". Když pak "čerti" provedou nějakou "čertovinu" mimo 5.prosinec, tak se divíme a nadáváme na zkaženou mládež. Jsme tak trochu sami pokrytci jako proslulý pan Fajst, co vepřovou zblajz, z legendární knížky Karla Poláčka Bylo nás pět.
Tak ať se děti v neděli v sále kulturního domu dobře pobaví, ať mají nápadité masky a ať moc nezlobí, aby si je skutečný čert nevzal s sebou v pondělí do pekla ...

           (lan)

A mikulášské akce mají i u sousedů:


8 komentářů:

  1. Pěkná hloupost,kdo tohle vymyslel,a co ostatní děti,někteří bohužel žádný balíček třeba ani nedostanou,nechtěla bych vidět to jejich zklamání,tohle někdo pořádně nedomyslel.

    OdpovědětVymazat
  2. A proč by v Mackovicich měli cizí děti dostavat balíček? Stačí že je dostanou děti z Mackovic.a je na rodičích jestli jejich ratolesti něco dostanou či nedostanou.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak at si akci pořádaji v Mackovicích,a ne všichni na balíčky maji peníze,to dětem asi těžko vysvětlíte.Měli dětem rozdat perníčky a určitě by byly štastní všechny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je nepochopení: Božický Mikuláš je v božickém kulturáku a mackovický Mikuláš tou dobou venku u mackovického kulturáku. V Mackovicích dávají domácím dětem balíčky, kdyby tam chtěl jít někdo z Božic, udělá pro své dítě balíček a dá ho Mikulášovi, který jej tomu božickému dítěti předá. To je vše a snad srozumitelné.

      Vymazat
    2. Někomu opravdu polopatě vysvětlit:)

      Vymazat
    3. Však si ji taky v Mackovicich pořádají... A myslím že každý rodič by si pár korunek na balíček pro své dítě měl ušetřit. Když je mají na jiný potřeby.

      Vymazat
  4. Nestarejte se o naší akci v Mackovicich.ale o to aby jste tady potom záporně nediskutovali o vaší akci.jak to máte tady ve zvyku

    OdpovědětVymazat
  5. POZOR ZMĚNA! RAKOUŠTÍ ČERTI AŽ OD 17:30!!!
    Dnešní průvod se kvůli dopravním potížím skupiny 13 rakouských čertů přesouvá na 17.30 hod. Těšíme se na vás!
    Pro doplnění: trasa průvodu zůstává stejná (vydají se z Masarykova náměstí, dále půjdou ulicemi Velká Mikulášská – Mikulášské nám. – Velká Františkánská – Přemyslovců – Václavské nám. – Horní nám. – Obroková – Masarykovo nám.). Vyfotit se s nimi bude možné po konci průvodu na Masarykově náměstí.

    OdpovědětVymazat