sobota 5. listopadu 2016

Vyšel nový Salát. Božická škola v novém informačním systému www.iskola.cz

Autorem kresby na obálce
Salátu je Dominik Vodák
Až v listopadu jsme se dočkali letošního prvního čísla školního časopisu ZŠ a MŠ Božice známého pod názvem Salát. A jelikož jsem v začátcích podpořil vydávání tohoto časopisu, mám k němu i po letech blízký vztah a pozorně sleduji, jak si vede.


Co oceňuji od samého počátku nejvíc je skutečnost, že je to především časopis žáků naší školy, že jsou jeho výraznými a nezaměnitelnými tvůrci a že se tam člověk dozví vše podstatné ze života školy.

Nedávno jsme vedli takovou diskuzi na téma škola kdysi a dnes. Argumentem starších ročníků (60+ výše let) bylo, že dříve učitelé dělali různé veřejné funkce, vedli obecní knihovnu, byli zapojeni do činnosti spolků v obci, seděli na schůzích, ještě dříve nacvičovali divadlo a byli zkrátka u všeho, co se v obci šustlo. Jestli to byla politická činnost nebo vydávání obecních novin, organizování zábavy (prostřednictvím osvětové besedy či SKP) nebo činnost tělovýchovy. Ano, to všechno v dané době bylo. Učitelé bydleli v obecních bytech, později v učitelských bytovkách, málokterý se v obci usadil natrvalo. I toto je dneska jinak.

Jedna věc je nepřehlédnutelná: pokud nemáte ve škole dítě nebo vnouče, ani pomalu nevíte, že tady škola je. Stala se zcela normálním místem, které má svoje poslání, jež se snaží co nejlépe naplňovat. Bylo by asi nenormální, kdyby se třeba na veřejnosti přetřásali a rozebíraly věci, které si tato instituce řeší uvnitř, popř. se zřizovatelem či radou školy. Škola má taky tradičně svého neformálního spolupracovníka, v našem případě se nazývá Sdružení rodičů při Základní škole a mateřské škole Božice. A tento partner je vydavatelem zmíněného časopisu.

V č.1 z 3.11.2016 mně zaujaly tři materiály. Ten první je věnován malé elektronické revoluci v oblasti informačních technologií. Škola se totiž zapojila do webového informačního systému iškola.cz a umožňuje tak rodičům nepřetržitý kontakt se školou. Jako první byl spuštěn asi nejvíce vyhledávaný modul, a to žákovská knížka. Kdo chce o systému vědět více, ať si koupí Salát a počte si na straně 3.

Druhým zajímavým materiálem je představení dvou nových paní učitelek božické školy Lady Vavákové z Prosiměřic a Petry Křivánkové z Mikulova. Obě vyjádřily přání, aby se jim v božické škole dařilo, aby výsledky jejich práce byly úspěšné. To jim samozřejmě přejeme též.

Třetí materiál, který mě oslovil, najdete na stránce 11. Je zde křížovka, kvíz a hádanky. Kvíz má tři otázky ke státnímu svátku 17.listopadu, který máme za 14 dní. Nevím, nevím, jestli byste dokázali odpovědět správně na všechny tři otázky. A to vězte, že si můžete u každé vybrat ze čtyř možností. Věděli byste, kolik lidí podepsalo do listopadu 1989 Chartu 77? A co si připomínali studenti 17.11.1989? Poslední otázka je nejzáludnější: Jak se říká lidem, kteří u nás před rokem 1989 vystupovali proti komunistickému režimu? Vyberte z možností: a) obrozenci, b) disidenti, c) adolescenti, d) prominenti. Tak co, vyřešili jste? To kdyby tak tušili třeba před padesáti lety obecní funkcionáři či učitelé školy, o čem se budou učit v českých školách děti v roce 2016!

Je toho ve školním časopise ještě hodně, tak si ho za dvanáct "vočí" kupte a přečtěte.

                         (lan)




Paní učitelka Lada Vaváková

Paní učitelka Petra křivánková




4 komentáře:

  1. Njn iskola.cz ale funkcnost nic moc.Chvili to jelo a ted tam nic neni a vse spatne(stejne prihlaseni)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si zajděte do školy a nechte si nastavit nové přihlášení. Mně to funguje bezvadně, i učitelské i "rodičovské" přihlášení. A nemůžu si to vynachválit. H.Koledová

      Vymazat
    2. Je to nová věc, chvilku bude trvat než si na ni zvykneme. Řeší to většina škol. Jen vydržte.

      Vymazat
  2. Elektronická žákovská na dvě věci. Každý normální rodič si vezme žákovskou knížku a koukne tam.Jenom vymysl

    OdpovědětVymazat