pondělí 27. května 2019

Oprava kovového kříže na kamenném podstavci na východě Božic

Bezejmenný kovový kříž na kamenném podstavci stojící ve východní části obce u silnice směrem ke Kolonii se ode dneška opravuje. Stojí tam, kde kdysi Božice ve směru východním končily. Leisserova vila byla postavena na počátku 30. let, tudíž kříž musí být o něco starší.



O kolik? To nevím. Na kamenném podstavci se nedochovalo žádné sdělení, které by prozradilo něco o donátorech a tudíž by se dalo blíže určit jeho stáří.
Nabízím tedy kopii materiálu, v němž by se k tomuto kříži mělo něco najít. Tak kdo se chcete zapsat do božického místopisu a chcete přispět k bližšímu poznání naší historie, ať to zkusí přeložit a pak sem napsat. Odměnou mu bude hřejivý pocit, že
a) zvládl výborně překlad z němčiny do češtiny
b) potěšil své spoluobčany objasněním dosud neznámé informace
c) potěšil mě osobně

Peníze za překlad nedostane žádné, protože na tomto blogu se všechno už skoro 13 let dělá s láskou a potěšením - a co je důležité zdůraznit: zcela zadarmo. Snad ještě s osobními náklady a mírnou zdravotní újmou neustálým koukáním do monitoru!

Předpokládám, že opravu provádí obec Božice na vlastní náklady a s vlastními pracovníky. Informaci o zahájení opravy jsem čerpal na facebooku naší obce. Až při zpracování fotografií jsem si všiml, že kříž je viditelně nakloněn doprava. Tak uvidíme, jestli dojde k pokusu ho narovnat.

              (lan)













Žádné komentáře:

Okomentovat