sobota 29. ledna 2022

Senátor Třetina k zavážení božické pískovny a podobným případům. Co si o tom myslíte? (dopl.)

Senátor Třetina před haldami
navážky v božické pískovně
v červnu 2021

 Píše dnes na svém fb znojemský senátor Tomáš Třetina: "Znáte Božice? Ta obec jede - nové byty, opravený vodojem.

🔝 Můj kolega Karel Hala tam starostuje už třetí období. Řešíme tam společně takovou “věc”. Uvažuje se o tom, že starou pískovnu zavezou sutí. Zavážení velkými nákladními auty by neúměrně zatížilo místní komunikaci a poškodilo by ji. ❎ Nemluvě o hluku a prašnosti.


Řešilo se někdy u Vás v obci něco podobného? Budu vděčný za každý příklad nebo zkušenost. Pište mi do zpráv, prosím."

Konec citátu a člověk přemýšlí, kde se to ocitl? O rok, o dva zpátky? Nebo snad ty stovky tun, co tam nejmenované firmy stihly navézt už z božické pískovny někdo odvezl? Já jsem si teda ničeho takové ho nevšiml a ani známý božický aktivista, který na nebezpečné zavážení hlasitě upozornil jako první, mi nedával nic vědět.
Místo toho vidím na veřejných výlepových plochách v Božicích leták, že se hledá ostraha podobně zavážené pískovny (asi 0,5 km od té božické) u osady Formóza ve Valtrovicích....

Ale nedejme se mýlit a nenechejme se ukolébat!!!! I v Božicích jsou jedinci, kterým zavážení božické pískovny vůbec nevadí, a naopak pro nás, kteří upozorňujeme na její nebezpečí, na ohrožení spodních vod, ale i na panem senátorem zmiňované rozbíjení krajské silnice v průjezdu naší obcí, nemají slušného slova, ba právě naopak!

Takže vážení spoluobčané: Co si o zavážení božické pískovny bouračkami z brněnských brownfieldů skutečně myslíte? Znepokojuje vás to? Vadí vám to? Co jste schopni a ochotni proti tomu udělat? Napište!

A k tomu připojuji anketní otázky v levém rohu nahoře.

Z dosavadní diskuze na fb:

    • Tuto situaci jsem zažila cca v r. 1976, kdy ukončila provoz stará pískovna. Vůbec se neuvažovalo o zavážené sutí, ale jelikož tam bylo dost vody, nechalo se to na koupání, které jsme všichni z obce maximálně využívali. Bylo tam super koupání a na písku, který vytvořil kolem vody "pláž" jsme se opalovali.
      1
      • Super

      • Autor
        I já ještě stihl koupání v zaplavené staré pískovně (dnes na mapách nazývané "jezírko Pískovna"). Tím, že to bylo přírodní dílo po průmyslové těžbě, nešlo to zlegalizovat, i když i tehdejší vedení obce to dotávalo pravidelně jako podnět od občanů a snad se i snažilo z toho udělat přírodní koupaliště. Jezdilo se sem koupat lidí z širokého okolí (Břežany, Šanov....)

    • Piskovna je jiste tema. Ja se hned na zacatku pozastavila nad prvni vetou, nove byty, kde?:)

    • Upřímě, pane Třetina, jestli k tomuto problému budete přistupovat stejně jako Vaše stramická vláda pětislepence, tak jediné čeho se Božice mohou dočkat tak to bude čekání na signály či neustálé vyhodnocování situace. No a mezitím tu naší pískovnu zavezou bordelem a pak už bude pozdě, Vy si jako vždy budete připadat že jste se předřeli a snažili no ale ono to zase nevyšlo, no snad příště zabodujete. Jo a nezapomeňte zdůraznit že to vše začala vlastně Babišova vláda a vy to jen po nich musíte dát do pořádku. Opravdu, tomu vašemu spolku se nedá věřit ani slovo. Bohužel.
      1
      • To se mi líbí

(lan)


2 komentáře:

  1. Tak můžete hlasovat v nové anketě umístěné na této stránce vlevo nahoře.

    OdpovědětVymazat
  2. Přidal jsem do textu aktuální diskuzní příspěvky k tomuto tématu na fb.

    OdpovědětVymazat