čtvrtek 8. prosince 2022

Rozpočet na rok 2023 schválen. Zavážení pískovny opět hrozí


Kdo očekával razantní nástup
nové radnice, bude asi zklamán, kdo zná božickou realitu posledních let, ten překvapen není. Jednání ve stylu mohlo by se, mělo by se, dokončí se, zahájí se, je asi tak nejpřesnějším vyjádřením dnešního druhého zasedání zastupitelstva obce v novém volebním období. Nejpodstatnější je výsledek: rozpočet obce na rok 2023 byl schválen.


Veškeré investiční aktivity obce jsou limitovány financemi. S dotacemi si naše obec moc netyká a z druhé strany nás limitují finanční prostředky zablokované ve zkrachovalé Sberbank. Není to zanedbatelná částka, na níž naše obec - podobně jako jiní věřitelé - s dobrou vírou ve šťastný konec čekají. 

Všechny konkrétní plány na nadcházející volební období budeme hledat na oficiálních webových stránkách obce a na úřední desce. Jistý zájem přítomných občanů vzbudil plánovaný příjem za prodej 39 stavebních míst za DPS a řadovkami, což v přepočtu znamená cca 1 000 Kč za m2. Zatím se počítá s pokračováním síťování této lokality (elektrifikace, kanalizace a voda), otázkou zatím zůstává plynofikace.

Další zajímavé podněty od občanů směřovaly k neprůchodné komunikaci za humny od hřbitova k vodojemu (bude prý řešeno v souběhu se stavbou výše zmíněných 39 RD) a taky rekonstrukci komunikace k Papežíkovým. Zatím neprůchodné se zdá napojení chodníku ke schodům vedle pomníku padlých naproti kostelu. A zajímavých diskuzních příspěvků bylo víc.

Z toho, co má aktuálně v plánu obec, vyjímám rekonstrukci bytu v Jiráskově domě, který je v havarijním stavu. Díky nefunkční kanalizaci je byt vlhký a náklady na vytápění byly dlouhá léta extrémně vysoké. Závada se našla, řešení taky. Současný byt se přitom stavebně rozdělí na dva byty - 2+kk a 3+kk.

Tým zaměstnanců obce posílí nový technický pracovník (stávající odchází do důchodu) a velkého poděkování od vedení obce se dostalo dlouholeté účetní obce.

No a o tom, že hlavu znovu zvedá společnost Českomoravský štěrk, a.s., která provádí těžbu a následnou rekultivaci božické pískovny, ani raději psát více nebudu...

                                                                         Ladislav Nevrkla, mluvčí Klubu ProBožice


7 komentářů:

  1. Opravdu se nic nezmění.. A bude to jen horší... Nový technický pracovník?! Co to znamená v božícich technický pracovník.. Tak kdopak to bude?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už byl zastupitelstvem zvolen, věřím, že je to již zveřejněno na webových stránkác h obce Božice. Určitě to není žádné tajemství.

      Vymazat
    2. Že nebylo ani na stránkách božic že se nějaký technický pracovník hledá.?! Je málo zaměstnanců na Božice tak aspoň nějakou práci zastane.. A opravdu nevíme kdo to je.

      Vymazat
  2. ZO souhlasí se vznikem pracovněprávního vztahu mezi obcí a zastupitelem Josefem
    Zapletalem jako technickým pracovníkem.

    OdpovědětVymazat
  3. To snad ne... málo rozprodal naše pozemky rakušákům? Opět kozel zahradníkem....

    OdpovědětVymazat
  4. Ruka , ruku myje. Kamarádi jsou kamarádi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, tak. Krásně napsané. Je to ostuda okatá:)

      Vymazat