sobota 10. prosince 2022

V Brně bourají, na katastr Božic vozí...

 

Božická pískovna v létě 2021

Co dělat, když se v Brně bourá a bourá a staví a staví - a není kam vyvážet stavební suť se vším všudy? Jasně, navozíme to do bývalého pohraničí (známé taky pod všeobecným, byť nepřesným označením Sudety) a nejlépe tam, kde se něco těží (písek, štěrk, kámen). Božice mají tu smůlu, že je tady vytěžených lokalit stále hodně.


Jedna jediná je však rozsáhlá a aktuálně i živá. Je to známá pískovna, kde hospodaří společnost Českomoravský štěrk a.s., která patří do německého koncernu HeidelbergCement AG. Jak vypadají pokusy o rekultivaci, vidíme všichni. Třeba štědře dotované zalesnění skončilo výsadbou...., a pak ticho po pěšině. Co tam roste, uvidíte na jaře. Já bych řekl, že skoro nic. Bez závlahy to ve vyprahlé zemi ani jinak dopadnout nemůže.

Daleko víc se dařilo zavážet pískovnu bouraným materiálem z Brna. Všichni vidíme, teď už zase docela intenzivní, průjezdy těžkých "van" s označením dopravní firmy. Jestli jezdí do naší pískovny, nebo jestli zavážejí sousední valtrovickou, těžko říct, stopovat je nikdo nechodí. Začátkem ledna má proběhnout jednání zainteresovaných právě k té pískovně na katastru Valtrovic (vzdušnou čarou tak 0,5 km od té božické). Těžit a zavážet zde mají Technické služby Oslavany. 

Obcím společnost Českomoravský štěrk nabízí Memorandum o spolupráciTlaky na to, aby obec Božice souhlasila za blíže nevyřčené benefity s tímto úložištěm, opět sílí. Je docela zarážející, že většině obyvatel Božice, zdá se, je to jedno. Nebo není?


                                Ladislav Nevrkla, mluvčí Klubu ProBožice


P.S. Spoléhat se na politiky typu senátora Tomáše Třetiny asi moc nejde. Sedí na mnoha horkých židlích a jsou nepochybně taky pod velkým tlakem různých zájmových skupin.

Celé problematice jsem se věnoval už v roce 2021 - viz https://probozice.blogspot.com/2021/06/navsteva-senatora-tomase-tretiny-v.html 

a též https://probozice.blogspot.com/2021/06/stanovisko-firmy-planujeme-zavest.html

1 komentář:

  1. Jistě, že je to každému jedno. Asi chodíte málo mezi lidi. Je pár jedinců kteří tohle řeší. Ostatní se starají jen o to své. A taková je společnost celkově. Že jste si na to ještě nezvykl.

    OdpovědětVymazat