úterý 2. listopadu 2010

Za krásami 9: Pohlazení po duši



Každý člověk ve svém životě projde obdobím, kdy smutek ovládá mysl, bolest svírá srdce a duši, ale bohužel i to patří k životu a projde si tím ve svém životě každý. Ať už je to období, kdy se nedaří v práci, nebo v osobním životě, či ztráta zaměstnání, partnera, nebo úplná ztráta někoho milovaného blízkého. V takových smutných chvílích každý potřebuje nějakou útěchu a náplast na svoji rozbolavěnou a smutkem rozdrásanou duši. Někdo to řeší sám a uzavře se do vzpomínek, někdo vyhledává společnost, jen aby nebyl sám, další hledá duchovní útěchu a ponoří se do modliteb, jiný hledá útěchu v přírodě a někdo kombinací od každého něco. Každý jsme prostě jiný, ale každý potřebujeme nějaké to pohlazení po duši.
Tohle píši na úvod proto, že i já procházím takovým obdobím, a tak jsem v době nedávno minulé navštívil jednu z našich botanických zahrad. Je zde naučná stezka zachovalou příměstskou, v minulosti intenzivně obhospodařovanou zemědělskou krajinou s fragmenty zahrad, sadů a pastvin. Celé území je cenné jak ekologicky, tak biologicky a z velké části také historicky. Ve venkovní expozici, která se v současné době bouřlivě rozvíjí, můžete spatřit parkově upravené výsadby, japonskou zahradu, expozici květeny Středomoří a Turecka a vinice sv.Kláry s vinotékou. Od dubna do září je zpřístupněn také areál s kolekcí zimovzdorných kaktusů, expozicí magnólií a pivoňek, stínomilných rostlin, či sbírkou stálezelených dřevin. V ohromném skleníku s příznačným názvem Fata Morgana můžete shlédnout prezentaci biotopů tropické a částečně i subtropické oblasti světa. Expozice je rozdělena na tři části s rozdílným klimatem a každá se dále dělí geograficky. V každé části najdete zástupce všech složek vegetace: stromy, keře, liány, masožravé rostliny, vytrvalé byliny, letničky, trávy i hlíznaté a cibulnaté rostliny.
Pro většinu z vás jistě nebude problémem určit, kde se zmiňovaná botanická zahrada nachází, ale spíše bych chtěl toto místo doporučit každému, kdo potřebuje něco pro svoji útěchu a také všem ostatním, kteří mají rádi přírodu. Než však tato místa navštívíte, pokochejte se prozatím z přiložených fotografických snímků.
Karel Kučera








2 komentáře:

  1. Jedná se o botanickou zahradu v pražské Tróji. Je skutečně nádherná a jedna návštěva nestačí. Blízko botanické zahrady je také zoo a Trojský zámek (poslední fotka). Pokud si koupíte tzv. trojskou kartu, máte v jejím rámci vstup do botaničky, zoo, fata morgány i Trojského zámku. Vyjde to levněji, než kupovat vstup do každého objektu zvlášť. A návšteva pražské zoo rozhodně také stojí za to. Menší, ale také hezká botanická zahrada je na Albertově (blízko Karláku), jejíž venkovní expozice je volně přístupná. No a když jsme u těch rostlin, tak Průhonický park, zvlášť když kvetou rododendrony, je také nádherný. Z botanického hlediska je také unikátní přírodní rezervace Divoká Šárka (směrem po Evropské na letiště).

    L. Nevrkla ml.

    OdpovědětVymazat
  2. Z diskuzního příspěvku je poznat, že autor komentáře žil nějaký čas v Praze a trošku Prahu a její okolí prošel a poznal, z Karlova mírně melancholického, ale velice působivého hlavního článku je zase cítit, že ho nejen chtěl napsat, ale že ho tentokrát musel napsat. I proto jsem si dovolil vybrat pro něj výše uvedený název. Slova jsou však taky Karlova a najdete je v článku.(lan)

    OdpovědětVymazat