neděle 30. ledna 2011

Fenomén: Karty nelžou versus M.O.Vácha


Vyprávěl mi kdysi v mých božických začátcích pan Bohumír Polák, učitel na božické měšťance v letech 1947–1949 (mj. kolega bývalého ředitele školy Josefa Starého), že se v Božicích tenkrát „duchařilo“. A popisoval mi kousky holiče Nováka („kouzelník Gaston“), v jehož velkém sklepě se tyto seance odehrávaly. Samozřejmě, že v tomto případě šlo spíš o recesi, při níž se dobří přátelé bavili a občas sáhli až do oblasti magie, kouzel a jiných okultních činností. Více jsem o tom psal 6.7.2009 v Božických zákoutích v článku Duchu, nalej nám víno! (viz http://www.probozice.wz.cz/index.php?menu=060720092).
V sobotním Vědeckém diáři přílohy Lidových novin Orientace se do „pavědy“ opřela známá a respektovaná osobnost, přednosta na 3. lékařské fakultě UK, katolický kněz, biolog, cestovatel a již několik let též božický farář Marek Vácha, známý i pod skautskou přezdívkou Orko. Doslova napsal: „Nejsme racionální bytosti, které občas používají emoce. Jsme emocionální bytosti, které občas používají rozum. ... Díky vědě jsem toho názoru, že horoskopy, astrologie a věštba z karet nefungují a moc rád se nechám přesvědčit o opaku, s příslušnou statistikou prosím.“
A tak jsem si v neděli nad ránem zapnul TV Prima a poslouchal (ne sledoval) kartářku Janu Demeterovou. „Láska, práce, zdravíčko“, hlaholila mnohokrát za večer tato dobrá žena a telefon ve studiu jen drnčel. Jedno jí upřít nelze: Míra důvěry, kterou dokázala v odpovědích na položené otázky vyvolat, byla velmi vysoká. Rétorické schopnosti a pohotovost v reakcích na podněty diváků jí určitě nechyběly.
Marek O. Vácha nazval svůj vědecký sloupek Ve znamení panny. Možná si řeknete: kněz a doporučuje nám vědu! M. O. Vácha si to však může dovolit, je totiž původně absolventem brněnské přírodovědecké fakulty MU. Víru nám nevnucuje, nutí nás přemýšlet a dobrat se vlastního poznání. V tom je jeho síla, v tom je jeho důvěryhodnost. Je věcí každého, cítí-li potřebu nechat vstoupit slovo Otce Váchy do sebe.

                                                                                                              Ladislav Nevrkla


1 komentář:

  1. Marek Vácha reagoval též na připravovaný exodus lékařů v pořadu "168 hodin" na ČT 1 30.1.2011 (viz http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10117034229-168-hodin/. Mj. zdůraznil: Vadí i, že jsou pacienti braní jako rukojmí. ... Může dojít k určité erozi vztahu lékař - pacient. (lan)

    OdpovědětVymazat