neděle 2. ledna 2011

Život kolem nás: Novinky u Hraběcí studánky


Náš stálý spolupracovník –hic- nám poslal informaci, která určitě bude novinkou pro většinu z nás – Hraběcí studánka u rybníka Prostřední Karlov změnila po 200 letech svoji tvář. Snažil jsem se zjistit na oficiálních stránkách obce Šanov více informací, ale bohužel, nedočetl jsem se tam NIC! Jak dodává –hic- : „Ani jsem nevěděl,že oprava probíhá. Okolí studánky je zatím dosti poničené, ale příroda si rychle poradí a místo jistě opět získá svoje romantické kouzlo.“
Přidávám tedy pouze základní informace z webu a budu pro vás zjišťovat aktuální stav.
Hraběcí nebo také Hraběnčina studánka, která se nachází v bezprostřední blízkosti hráze rybníka Prostřední Karlov, jehož jižní břeh je součástí Přírodní rezervace Karlov, stojí na místě, kde ve stráni vyvěrá pramen vody. Nad pramínkem byla v roce 1810 postavena klasicistní stavbička obložená pískovcovými kvádry. Protože studánka leží v katastru obce Šanova, rozhodla se skupina místních nadšenců zahájit v roce 2009 novou tradici - otevření studánky. Jarní slavnost Otvírání studánky se koná první či druhý víkend v květnu a je spojena s cyklovýletem do přírodní rezervace Karlov. Více se o akci dočtete v Lesních novinách vycházejících vždy u této příležitosti.

                                                                                Připravil Ladislav Nevrkla




4 komentáře:

  1. Emanuela Anna Maria Karolina, hraběnka Khuen von Belasi
    http://www.geneall.net/D/per_page.php?id=531034
    se narodila 11.11.1877, tak se asi nemohla zasloužit o stavbu "Hraběcí " studánky, která je údajně z roku 1810, jak píší Lesní noviny na stránkách Šanova.

    OdpovědětVymazat
  2. Marek má pravdu. Už jsem o studánce několikrát psal, obsáhlý materiál na tomto webu v roce 2009. Podle mého názoru nemá historicky studánka s paní hraběnkou skutečně nic společného. K pojmenování Hraběcí nebo Hraběnčina přišla naše milá studánka jak slepý k houslím díky znojemskému literátovi a sběrateli pověstí Jiřímu Svobodovi, který před několika lety zpracovával turistickou brožurku o studánkách na Znojemsku a tak "narouboval" na bezejmennou studánku u Božic (bohužel na šanovském katastru - kdo kdysi čáral katastrální mapy, tomu by měla ruka upadnout!) pojmenování Hraběcí - a ejhle!!! Ono se to ujalo a už to papouškujeme všichni! Na druhou stranu: Je to špatně? Aspoň má jméno, láká turisty, stojí u vzniku akce (i když v roce 2010 se kvůli mizernému počasí nekonala) a jak vidno - vede i k potřebné rekonstrukci. I když - už v 90.letech minulého století chtěli Horovi z božické Kolonie opravu provést. Materiál už měli připravený... Ladislav Nevrkla

    OdpovědětVymazat
  3. Musím sám sebe opravit a doplnit vlastním materiálem, který jsem publikoval v roce 2009: "Studánka byla v roce 1810 upravena tehdejší majitelkou panství Maxmiliánou hraběnkou Althannovou, provdanou z Hardeggu. Nad pramenem stojí klasicistní stavbička obložená pískovcovými deskami." Znamená to, že se o studánku a její stavbičku přeci jen zasloužila paní hraběnka - ne však známější Emanuela (Ema), ale starší Maxmiliána. No, aspoň jsme se pocvičili v historii našich zákoutí... (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem na webu www.hrusovansko.cz objevil tradovanou, ale nepravdivou informaci o Božicích. Doslova tam je v profilu Božic napsáno mj.: "Božice...Na katastrálním území se nachází přírodní rezervace Karlov (8,5ha)...Východně od rezervace pod hájovnou klasicistní studánka."
    Jednak se divím, že se proti této informaci neohradil Šanov a jednak by mě zajímalo, kdo tam tuto mylnou informaci dal. (lan)

    OdpovědětVymazat