sobota 25. června 2011

Božické hody 2011

Letošní „Božické hody“ se nesly jednak v duchu nově založené tradice, jednak se připojilo několik novinek.
U zrodu novodobé podoby našich hodů stáli manželé Dáša a Honza Szabóovi , kteří před třemi lety připravili nový scénář a za pomoci dalších členů SDH Božice, manželů Jitky a Marka Kročilových, manželů Fialových, Szabóvých (J. a T.) a božické mládeže (hodovní chasy) uvedli současné božické hody v život.
Nedílnou součástí hodovních slavností se stalo požehnání  z rukou Otce Marka Orka Váchy a předání hodovního práva z rukou starosty. Otec Marek ve své roli zůstal i letos, hodovní právo předával stárkovi Tondovi Benešovi nový božický starosta Karel Hala. Nové letos byly rovněž kroje pořízené v rámci mikroregionu Hrušovansko (za půjčení jednoho kroje platí obec poplatek 1 000 Kč) a nově zavlály před sídlem obecního úřadu i nové obecní prapory (vlajka Moravy bude asi až za rok).
V rámci doprovodného programu se letos nově konala výstava mysliveckých trofejí našeho MS Drop v klubovně na hřišti. Po loňské premiéře byla i letos ochutnávka vín božických vinařů v obecním sklepě, hrály se tradiční fotbaly (v sobotu mezi starými pány Božic a Brna, v neděli derby neregistrovaných hráčů Božice – České Křídlovice) a nechyběla taneční vystoupení našich dětí. Hodovní zábavy byly v rukou Čejkovjáků – v sobotu oblíbená kapela Codex Karla Michalčíka a v neděli pan Hlaďo. Hodům byla zasvěcena i slavnostní nedělní bohoslužba v našem kostela, který nese jména patronů hodů sv. Petra a Pavla, doplněná vystoupením scholy od sv. Tomáše z Brna.
Kdo se chtěl poslední červnový víkend v Božicích bavit, měl možností přehršel. A vlastně mohl začít už v pátek, kdy se stavěla máje, zdobil se taneční parket a úspěšní fotbalisté našeho „Áčka“ se loučili se sezónou. Fotky, které jsem nafotil (některé jsou upravené z videa – horší kvality) budu dávat postupně k tomuto článku. Pokud mi někdo pošle další, přidám i ty. Platí tu totiž to okřídlené: „Čí sú hody? Naše! Čí sú fotky? Taky naše!
                                                                                                  Ladislav Nevrkla











































3 komentáře:

  1. Ještě dnes večer budou doplněny fotografie z nedělního hodovního dne. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Nedělní fotky jsme nakonec dali do samostatného příspěvku. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Největší ohlas mezi víny ve sklípku mělo "Výstavní cuvee 2011 DVB". Taky jsem si ještě počkal na poměrně vzácné sylvánské pana J.Z. Stálo to určitě za to. (lan)

    OdpovědětVymazat