neděle 12. června 2011

Fotbal: Potrápili jsme vítěze

Předposlední kolo okresních fotbalových soutěží přineslo nejen důležitý zápas okresního přeboru mezi domácími Božicemi a aspirantem postupu do I.B třídy Tasovicemi B, ale i opakovaný „psí“ zápas v Břežanech mezi celky Břežany B a Božice B.



OP:
Božice „A“- Tasovice „B“ 3:5 (3:3)
Ne 12.06.2011, 16.30 h, HR: Nikolai P., AR: Palát, Novák, delegát utkání: Adamov
Telegraficky: Nastoupili jsme odhodlaně, bojovně naladěni a taky se nám dařilo střelecky. Již ve 2. minutě se míč dostal k Jarovi Jandáskovi a ten z levého vápna  pravou nohou neomylně zavěsil. Vedli jsme 1:0. V 10. minutě byl faulován Jara, míč si postavil Honza, gólman vyrazil před Petra Horkého a ten hlavou proměnil na 2:0! To byl začátek par exelance!  Ovšem místo, abychom se trochu zatáhli, zatoužili jsme rozklíženého soupeře hned v úvodu dorazit a pokračovali jsme v otevřené útočné hře. A nevyplatilo se nám to. Dvě nechytatelné bomby ve 22. a 24. minutě přinesly nečekané vyrovnání. Úspěšnými střelci byli Vlastimil Fortelný a Petr Dítě. No a když v 39. minutě zvýšil Petr Dítě po akci zavánějící ofsajdem na 2:3 pro Tasovice, zdálo se, že je po zápase. Ale nebylo. Byli jsme dneska jako celek výborní, neměli jsme v těch chvílích vyložených mezer. Potvrdil to Tomáš Polický (od 27. minuty se žlutou kartou za faul) ve 41. minutě a přesně mířenou dělovkou z velké vzdálenosti umístil střelu doprostřed branky a vyrovnal na 3:3. Nepřímou asistenci na tomto gólu si zaslouží i náš příznivec Jiří Benkovič st. Škoda, že s námi nebyl v Mor. Krumlově, tam nám jeho "hlas" citelně chyběl.
Podobný obrázek hry skýtal i druhý poločas. Od 55. minuty se nám ale přestaly dařit přihrávky, důrazní a tvrdí hosté zesílili svůj tlak a snažili se strhnout vedení na svou stranu. V 61. minutě jsme zatajili dech: centroval Honza, hlavičkoval Michal Tapšík – a míč šel těsně vedle! Škoda, velká škoda.
Krátce nato – v 63. minutě – po naší chybě skŕoval podruhé v utkání Vlastimil Fortelný a hosté šli opět do vedení 3:4. Naše hezké kombinace (Honza, Polický, Jara, Tapša, Čert) bohužel neměly přesné zakončení. Zápas negativně ovlivnila 71. minuta, Tomáš Polický dostal druhou žlutou a dostal červenou! Na hřiště přišel Svaťa Nevěčný a David Švestka (místo Aleše Žáka a Michala Tapšíka). Nevzdávali jsme to. Naši největší příležitost k vyrovnání neproměnil v 80. minutě Honza. Dostal dobrou přihrávku od Davida Hostínka, ocitl se sám před gólmanem, kterého chtěl obstřelit, ale nepovedlo se. Škoda, dvakrát škoda!!! Od 82. minuty to do nás Tasovice „bušily“, chtěly své vítězství potvrdit. V 82. minutě jsme „vyrúbali“ jistý gól z naší brankové čáry, v 84. minutě Lukáš Dítě z metru přestřelil. Nakonec mu byl připsán gól, který do naší šibenice nešťastně „vpravil“ Svaťa Nevěčný. Zápas tak skončil vítězstvím hostí 3:5.
Hráli jsme dnes kolektivně a jako celek jsme bojovali. Někomu se dařilo více, někomu méně, ale my diváci jsme byli až do 71. minuty spokojeni. S letošní sezónou jsme se na vlastním hřišti rozloučili důstojně. K poslednímu zápasu zajíždíme do Dobšic. Od hřiště odjíždím v 9.30 h.
Sestava: Ivo Urban- David Švejdík (nejlepší hráč na hřišti), Jirka Kubíček (roste s každým zápasem),  Pepa Šprencl (dnes opět pravý kapitán, svoje účinkování v Božicích zakončil se ctí), Aleš Žák - David Hostínek (ještě kousek a máme v něm důležitou oporu), Tomáš Polický (vedle Davida Švejdíka strategický hráč našeho týmu), Jan Kudlička (dneska míň mluvil, o to víc hrál, a dobře), Petr Horký (jeden z "životních" zápasů Čerta) - Jara Jandásek (můj "kůň", dneska: 1-!), Michal Tapšík (dokud síly stačily... výborný). Střídali: David Švestka (chvíli hledal místo, kde má hrát) a Svaťa Nevěčný. Trenér Jan Kudlička st., vedoucí mužstva Ivan Marek, hlavní pořadatel a hlasatel Ladislav Nevrkla ('musel jsem na pokyn rozhodčího přistavit i nosítka, naštěstí se zápas hrál v přátelském duchu a mohl jsem je zase v klidu vrátit).

IV.C:
Břežany „B“- Božice „B“ 1:2 (0:1)
Pá 10.06.2011, 18:00 h, HR: Vařacha
Nejdříve suché konstatování: Vyhráli jsme naprosto zaslouženě. Tečka. Zápas vyhodnocený již předem jako „rizikový“ nezakrýval svou pelyňkovou pachuť ze strany řady domácích již před úvodním hvizdem nasazeného kvalitního „krajského“ rozhodčího. Dlužno popravdě dodat, že jsme k dusné atmosféře sami přispěli tím, že jsme nakonec nebyli schopni určit muže na lajnu (AR). Zápas tak začal se čtvrthodinovým zpožděním a my na tribuně (ale i naše lavička) jsme si museli vyslechnout nejednu štiplavou (občas nechutnou) poznámku domácích. Asi nejpřijatelnější byl pokyn malému psíkovi, který se blížil k „naší“ řadě na tribuně: Nechoď tam, oni jsou na to citliví!“
Ani ne po dvou minutách hry měl první dobrou příležitost Marian Vávra, ale nedal. Krátce poté si chtěl Jirka Kubíček pádem na hranici vápna „vymodlit“ penaltu, ale přesný sudí Vařacha jej jasným pokynem rukou „zvedl“ ze země. „Barrandov,“ komentoval situaci jeden domácí příznivec. Poté přišly minuty plné nepřesností, často se házel aut, hrálo se na území „nikoho“. Toho využili domácí a v 6. minutě nás neohroženě zachraňoval Jara Lukáč v brance. Série nepřesností na obou stranách poté pokračovala. „Ty vole, viděls to? Kam to šlo? zněly příspěvky diváků. „Tam se jich vleze!“ ohodnotil Hostínkovu střelu na branku s opačnou falší domácí fanda. A obraz hry? Měli jsme více zehry. Často asi takhle: Tom – Fera – Svaťa – Fera – a nic! Příliš nebyl vidět ani náš střelec Majkl. Šel několikrát do hlavičkových soubojů, ale branku výrazně neohrozil. Naši opět „přestali hrát“ a dali příležitost k pokusům o útok i domácím. Do dobré šance se dostal ve 13. minutě Jirka Kubíček. Nejdříve zblízka z levé strany trefil tyč a opakovanou střelou z „nulového“ úhlu orazítkoval tuto tyč podruhé. Škoda, určitě by lepší byla přihrávka. Brzy poté kopal Marian přímý kop, který pěkně tečoval David Hostínek, ale gólový efekt to nepřineslo. Naopak. V 17. minutě se do velké brankové šance dostal nejzkušenější hráč domácích Jiří Bobek, ale neproměnil ji (střela šla nad).  Naši se snažili: hodně toho naběhal David Mlčúch, dokud měl sil, blýskl se slalomovými kličkami Franta Hofman, často byl u míče David Hostínek. Do šancí se dostával i Marian Vávra. Naše vedení zajistil ve 20. minutě David Hostínek. Dobře trefeným míčem z dálky překvapil domácího brankáře. Ten ani pořádně nezareagoval. Ujali jsme se vedení 1:0. V té chvíli se opět rozbouřily hormony některých domácích příznivců a tak jsme si vyslechli řadu nelichotivých poznámek. Ve 23. minutě mohli domácí z přímého kopu vyrovnat, ale Jara Lukáč se opět blýskl úspěšným zákrokem. Z protiútoku se v jasné šanci ocitl Jirka Kubíček, ale střelou trefil gólmana. Ve 27. minutě nás opět „vyškolili“ domácí, když se čtyři naši zadáci ocitli v jednom houfu a odkryli tak prostor před naší brankou. Břežanská střela šla naštěstí těsně mimo. Dobrou střelu vyslal na branku ve 30. minutě po přihrávce Mariana Majkl, ale gólman ji z růžku své svatyně vyškrábl. Vzrušení přinesla krátce poté střela Franty Hofmana, která gólmanovi prošla mezi nohama, ale míč směřoval vedle levé tyče. Měli jsme i další příležitosti: David Mlčúch, Majkl , Jirka Kubíček, Franta Hofman ani Tomáš Rauš však nebyli úspěšní. Střely byly buď „měkké“ nebo nepřesné. Ve 40. minutě opět vážně zahrozili domácí, když Michal Fojtík obešel i pilíř našich zadních řad Jiřího Himala. Další břežanskou šanci vytáhl Jara nad branku na roh a následovala třetí velká příležitost domácích. A opět z ní nic nebylo. Pěkný slalom předvedl ve 42. minutě Franta Hofman, ale ani on nezakončil. Víc už toho v 1. půli k vidění nebylo.
Do druhého poločasu domácí posílili a dá se říct, že byli fotbalovější. My jsme o přestávce vystřídali dva hráče: odešli Tomáš Rauš a Majkl a nastoupili Marek Zifčák a Martin Topolčan. Přeskupili jsme některé posty a v úvodu jsme měli i několik příležitostí. Po rohu dal David Mlčúch hlavičkou těsně mimo, přímý kop napálil David Hostínek do zdi. Opět vázla naše kombinace a přesná přízemní přihrávka byla úplnou vzácností. Do velké šance se dostali domácí v 58. minutě. Přestřelili. Naše rozehrávka však byla plná nepřesností a k dovršení „kalamity“ chytil Jara Lukáč do rukou malou domů. Snad byl oslněn slunkem a neviděl, kdo vlastně míč směrem k naší bráně poslal. Z nepřímého kopu rozehrávaného v našem malém vápně domácí přesnou tvrdou ranou vyrovnali na 1:1. Od té chvíle nás domácí začali přehrávat. Ošetřovaný musel být náš dobře hrající bek Zdeněk Chrenovský. Přišla rozhodující 63. minuta. Pohotový Jirka Kubíček posunul do běhu Marianovi a ten téměř neohrožován přesnou střelou podél vybíhajícího brankáře zajistil naše vedení (a nakonec i naše vítězství) 1:2. Přišly „závary“ před naší brankou, zmatky, ale i naše štěstí. Domácí neproměnili ani ty nejvyloženější příležitosti. Naopak. Naše vítězství mohl pojistit David Mlčúch v 71. minutě („mohl se zeptat, kam ho chce“), ale ani on, ani následně Marian Vávra (střelil do brankáře) a po 4 minutách Jirka Kubíček (gólman jeho střelu vyrazil) své šance neproměnili. Blížila se krizová 88. minuta („měli byste vypustit psa,“ znělo ironicky z ochozu). Na hřiště totiž těsně předtím přišel místo Jirky Kubíčka Mirek Koláček. Zoufalý závěrečný pětiminutový tlak domácích už žádnou změnu nepřinesl.  Konečný hvizd rozhodčího potvrdil naše vítězství a hořkost Břežanských. Rozumím jim. „Zápas za dva litry,“, jak to několikrát hodnotil místní znalec, považují za nespravedlivý. Ale: zavinili si to hodně sami (včetně pokut, které jim byly uděleny – viz http://ofsznojmo.cz/alias/zapisy/j1011/zapis_dk_280411.pdf ). Utkání se muselo podle řádů opakovat (viz http://ofsznojmo.cz/alias/zapisy/j1011/zapis_stk_200411.pdf), neboť to původní (v něm Břežany vedly 4:0), nebylo rozhodčím řádně ukončeno! Aha, proto tentokrát „nefungovala“ časomíra!!! No, jo ... ale ta za to přece nemohla! Snad to bylo poslední „sousedské“ nedorozumění. Sobotní opakované utkání jako celek mělo dobrou diváckou kulisu (ve vhodný čas na správném místě) a něco k vidění taky bylo!
Sestava: Jara Lukáč – Zdeněk Chrenovský, Jirka Kubíček (Mirek Koláček), Jura Himal, Svaťa Nevěčný – David Hostínek, David Mlčúch, Franta Hofman, Tomáš Rauš (Marek Zifčák) – Majkl (Martin Topolčan), Marian Vávra. Na lavičce byli ještě připraveni Martin Vařeka a Dalibor Tomášek. Přítomen byl i Jan Kudlička st. a zranění Patrik Kliner a Milan Šperka. Až na Luboše Ralenovského téměř všichni, kteří za „B“tým na jaře hrávají. To považuji za největší pozitivum a taky důvod, proč by mělo naše „béčko“ hrát i v následujícím ročníku okresní fotbalové soutěže IV.třídy.

Dorost
Okresni soutěž dorostu „B“ umístění
Olbramovice – Božice 2:3
So 11.06.2011, 16.30 h, HR: Šťáva
Bez čtyř hráčů základu jsme to měli obtížnější. Vyrovnávali jsme gólem Tomáše Rauše, potom jsme šli do vedení brankou Rudy Čížka a o našem vítězství rozhodl třetí brankou Filip Seidl, který tentokrát musel pro nedostatek hráčů do pole. V naší brance byl Kuba Zifčák.

Žáci – OP:
Jevišovice – Božice 2:2 (2:0)
So 11.06.2011, 14:30, HR: Vomela
Bylo nás málo, chyběl gólman a tak jsme prohrávali v poločase 2:0. Potom šel do branky Lukáš Svoboda a Roman Šob dvěma pěknými brankami vyrovnal na konečných 2:2.

Ženy:
Mor. Budějovice – Božice 2:2.

                                                                                              Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Dobrý večer, přibližně po roce si dovolím přispět do Vaší diskuze. Osobně jsem rád, že se emoce z tribuny nepřenesly na hřiště a místo karetního mariáše (který jsem nechtěl, ale byl jsem na něj připravený) byl k vidění pohledný fotbal. Ony totiž z tribuny nešly žádné hlášky na hřiště slyšet, aspoň teda já žádnou neslyšel; jen při příchodu a odchodu na/ze hřiště. Chápu frustraci břežanských - zápas se opakoval kvůli chybě rozhodčího, protože předčasně ukončit utkání kvůli napadení hráče psem je nesmysl. A oni na to doplatili, především finančně, to si musíme přiznat, i když by pokuta byla poloviční (pouze za pořadatelskou službu, i když - jak má pořadatelská služba vědět, že se na hřiště chystá vběhnout pes?), pokud by se přišli na DK nebo se předem omluvili. No ale do toho mi nepřísluší strkat nos. Já byl rád, že jsem dostal důvěru na "rizikový" zápas a písknul si letos na jaře alespoň jedno utkání mužů na okrese. Na závěr děkuji za pochvalu v článku, opravdu potěšila. Přeju Vašemu A-týmu záchranu v OP a příští sezónu úspěšnější, než tu letošní!

    S pozdravem J. Vařacha, rozhodčí JmKFS

    OdpovědětVymazat
  2. Doplnil jsem záznamy o utkáních :-) (lan)

    OdpovědětVymazat