sobota 4. června 2011

Za krásami naší vlasti č. 18

Konečně jsem se dostal k napsání dalšího dílu našeho seriálu. Myslím si, že je vhodnější a nám všem bližší představovat zajímavosti z Moravy, a tak zde zatím zůstaneme.

Tentokrát jde o expozici vskutku ojedinělou a zajímavou. Jedná se o venkovskou kovárnu postavenou počátkem 18. století. V objektu je instalována expozice kovářství, kolářství a ukázka bydlení vesnického kováře. Kovářská dílna je vybavena zařízením z druhé poloviny 19. století jako třeba dvouohnišťovou výhní, dvěma původními měchy, otevřeným komínem, kovadlinami, ponky a typickým nářadím. Kovárna několikrát do roka ožívá kulturními a společenskými akcemi, např. Setkání kovářů Damask, Národopisnými slavnostmi, nebo soutěží Mladý kovář. Další zajímavostí je, že tato obec se stala jako předloha pro dějiště románu Maryša od bratří Mrštíků. Ochotný průvodce a zajímavý vypravěč v jedné osobě Vás dokonale seznámí s uměním tohoto starodávného řemesla a se vším, co kovářství a kolářství znamenalo od prvopočátku svého vzniku až do dnešních dnů.
Otevírací doba je: duben, květen, říjen - v sobotu, v neděli a ve svátky 9-17 hod.
červen až září - úterý až neděle 9-17 hod

Velmi doporučuji k nedělnímu výletu, jednak z důvodu poutavé expozice a jednak z důvodu nedaleké vzdálenosti. A samozřejmě je zde otázka, kde se zmiňovaná historická kovárna nachází.

                                                                                                      Karel Kučera














2 komentáře:

  1. Vidím, že se tam za čtyři roky nic nezměnilo. A to je dobře. Je to pořád pohádkově nádherné. Šikmo naproti kovárny je stará škola, kde 2 roky učil Alois Mrštík a načerpal zde materiál pro drama Maryša. Dnes je zde nádherně rekonstruovaný obecní úřad. Skutečná "Maryša" žila v domku, který je rovněž zachovalý v původní podobě a stojí v téže ulici, ale o kus dál. Paní Turková je pohřbená na starém hřbitově a na kraji obce a její potomci zde žijí dosud.

    OdpovědětVymazat
  2. tak tady také zájem upadá, ale myslím si, že je to spíše z důvodu pracovních, sportovních či jiných aktivit. Nelze se čemu divit když je venku tak hezky. Pořád je to lepší než sedět u počítače. Ale v našem seriálu budeme nadále pokračovat. Teď jen prozradím, že expozice historické kovárny se nachází v Těšanech, což je kousek od Židlochovic. Tak neváhejte a zajeďte se na ni podívat. Je to od nás cca 50 km., takže žádná dálka a stojí určitě za prohlídku. Karel Kučera

    OdpovědětVymazat