neděle 10. července 2011

Aktuálně: Chaos v dopravním značení (aktualizováno)

Zážitek můj vlastní: Jedu od nádraží (nový rychloměr mě upozornil, že jedu 61 km/h!), patřičně zpomalím a před křižovatkou u sýpky hodím blinkr doprava. Málem jsem měl za mnou jedoucího řidiče v kufru!!! 
Netušil totiž, že budu odbočovat skutečně doprava v pravém úhlu k bytovce! Hlavní viník? Podle mého názoru SÚS Znojmo, neboť dopravní značka (a už jsem na to nejednou upozorňoval) má špatnou dodatkovou tabuli s vyznačením tvaru křižovatky (viz foto). Podobně chybný tvar má tato křižovatka i z druhé strany (rovněž viz foto).
Ovšem další věc hýbe poslední dobou celou obcí! Prý naše radnice vydává jakési kartičky opravňující k průjezdu (vjezdu) do ulic, kde jsou (jak už jsme před několika lety konstatovali v zastupitelstvu) neoprávněně instalované dopravní značky „zákaz vjezdu“ bez dodatkových tabulek! Tvrdí mi to jeden občan bydlící v ulici k masně, že prý policajti chtěli napálit pokutu jeho synovi za to, že jel k rodičům (!) a neměl tuto kartičku opravňující k vjezdu! Nevěřím tomu, že naše radnice nějaké takové kartičky vydává! V opačném případě abych se ode dneška bál vjet na svou zahradu v Křídlovicích, anžto podobně nesmyslný zákaz vjezdu je instalován i zde (viz foto)!
Do třetice všeho špatného: Ulice ke hřbitovu – to je jeden velký problém. Kdo tam bydlí, ví, o čem píšu. Minimálně už dávno zde měla být u průmyslovky instalována značka „zákaz vjezdu vozidel nad 3,5 t“. Tato „kauza“ ale bude mít asi své další pokračování.




Po upozornění jednoho ze čtenářů jsou vloženy fotografie dokládající skutečnost, že na hlavní silnici u prodejny Jednoty ani od Hrádku, ani od Mackovic není na značce vyznačená odbočka ke Kolonii. A to už lze považovat za velmi závažnou chybu, ohrožující bezpečnost silničního provozu. Přitom kousek od tohoto místa jsou na značce vedlejší cesty obdobného charakteru (ke zdravotnímu středisku a ulice k prelátovi a Kudličkovým) vyznačeny. To je právě ten chaos. Někde ano, jinde ne. Dívejte se pozorně třeba v úseku od křižovatky u sýpky až k průmyslovce. Kolik bočních cest vyznačených je a kolik není. Nemá to prostě logiku.
A perlička na závěr: viz první (u titulku) a předposlední foto!
                                                                                                                                     Ladislav Nevrkla















                   

11 komentářů:

  1. Co je prosím špatně na dodatkové tabulce vyznačující tvar křižovatky s hlavní a vedlejší silnici? Pokud Vám chybí vyznačení odbočky k bytovkám, tak je zcela zbytečné. Jedná se o účelovou komunikaci vedoucí na místo ležící mimo pozemní komunikaci. Z toho vyplývá že řidič odbočující na toto místo musí dbát zvýšené opatrnosti a nesmí ohrozit ostatní účastníky provozu, tudíž ani vozidlo které málem skončilo v kufru. Pokud by se značila každá odbočka ke garáži, na parkoviště, k obchodům atd. bylo by dosti přetabulkováno, nemyslíte?

    OdpovědětVymazat
  2. Nejde mi o vyznačení cesty k bytovce, to beru, že se jedná o "polní" cestu (taky její kvalita tomu náležitě již léta odpovídá); jde mi o chybně vyznačený tvar křižovatky - v žádném případě nemá hlavní silnice tvar pravého úhlu!!! Je zajímavé, že jiné křižovatky v Božicích jsou i na značkách "tvarovány" správně, jen ta nejdůležitější je chybně! Jsem přesvědčen, že je zcela zbytečné, aby zde řidiči jedoucí po hlavní silnici museli "blikat", pak totiž ten, kdo zatáčí k bytovce (ať zespodu nebo od nádraží) bliká též (dokonce MUSÍ!!!) a za ním jedoucí řidič nemůže tušit, že nepojede plynule dál, ale že ještě zpomalí (nebo dokonce zastaví, pokud jede zespodu a od nádraží jede po hlavní protijedoucí vozidlo), aby mohl k bytovce (školní jídelně) zatočit! A o to mi právě jde, jde mi o bezpečnost silničního provozu, ale se současným chybným vyznačením tvaru této křižovatky je to cesta k nebezpečnosti! Jak kdysi říkali Š+G: Ať si kdo chce, co chce říká, ať si mamka slzy utírá .... je to tak, jak píšu. Tvar křižovatky na dodatkové tabuli je třeba změnit - opravit. Pak bude vše O.K.(lan)

    OdpovědětVymazat
  3. ...k dokonalému mlademu muži patří cigareta jak k velbloudovi hrby... tolik Š+G a už to není taky pravda.

    OdpovědětVymazat
  4. Tvar křižovatky je vyznačen správně, na tom trvám, ale náš silniční zákon nařizuje nesmyslně pouštět blinkr při jakékoliv změně směru jízdy, což vede k těmto nepřehledným situacím kterou popisujete. Například v sousedním Rakousku stále platí pravidlo, (kdysi platilo i u nás), že pokud projíždím křižovatku po hlavní silnici, tak neukazuji. Stejně značených křižovatek jako je tato v Božicích je po republice tisíce, příkladně třeba ve Znojmě u soudu a pochybuji že to někdo změní.

    OdpovědětVymazat
  5. ....a nejlepší by stejně asi bylo tady postavit "kulaťák"

    OdpovědětVymazat
  6. Já si pořád myslím, že tvar křižovatky není vyznačen správně - prostě ta hlavní silnice nejde do pravého úhlu. Podívejte se, jak je třeba vyznačená dole u Jednoty (u Pajerových). myslím, že by prostě této křižovatce změna tvaru křižovatky na dodatkové tabulce prospěla. Ale jinak s vámi souhlasím - jsme v tom Česku mnohdy papežštější než sám papež! (lan)

    OdpovědětVymazat
  7. Na dodatkové tabulce křižovatky u Jednoty (u Pajerových ) chybí odbočka na Kolonii. Řidič, který přijíždí od Mackovic ani netuší, že by mu tam mohl někdo vjet. Jaromír Leisser

    OdpovědětVymazat
  8. Už se chystají změny ...

    OdpovědětVymazat
  9. Na této dodatkové tabulce je vyznačena odbočka vpravo, jaké je asi překvapení řidiče, když zjisti po odbočení, že je tam zákaz vjezdu. Na tuto situaci by měl být řidič upozorněn již před křižovatkou. Ale podobných nedostatků je v obci více.

    OdpovědětVymazat
  10. Jaroslav Klecar-Hrušovany30. července 2011 v 22:08

    zdravím,myslím si také že dodatková tabule s označením křižovatky je špatně a ten kdo tvrdí že je dobře tak myslím že to v hlavě nemá v pořádku.Také chápu že hlavní je k bytovce,takže stojím za názory p.Nevrkly.

    OdpovědětVymazat
  11. Jaroslav Klecar-Hrušovany řekl(a)...


    nejsrandovnější příspěvek zde :-D

    OdpovědětVymazat