sobota 30. července 2011

Časy se mění

Sobotní fotbalový turnaj mě ještě večer "nakopl", abych "zalistoval" ve svém archivu a připomněl nám všem jednou fotografií docela nedávnou minulost.
Fotografii jsem pořídil docela náhodou a ještě ne na digitál. Když dnes obdivovali hosté z Moravičan (byl mezi nimi i jejich pan starosta), co všechno jsme v Božicích vybudovali (i když měl poměrně kritický odstup - stejně jako ho mám já - k různým dotačním titulům), uvědomil jsem si, že největší proměnou prošlo současné božické centrum: od kulturáku k hostinci Jan Kudlička. A mezi těmi nejvýraznějšími je i celý areál fotbalového hřiště. Nestor božické kopané Zdeněk Jandásek dnes během turnaje vzpomínal, jaké byly počátky tohoto sportovního stánku. Jak tam ještě počátkem 50.let sázeli brambory! Až on, velký fanda kopané, se postupně zasadil o to, že za pomocí techniky z pískovny byl tento prostor upravován na nové fotbalové hřiště. Jeho tvar byl trochu jiný a dokladem toho je i stará tribuna, která byla postavena v roce 1955 právě k tehdejšímu hřišti a jeho trošičku odlišné orientaci.
Následovalo vysazení rychlerostoucích dřevin - topolů - a určitě si Božičtí vzpomenou, jak jako žáci sem chodili hrabat listí! Výraznější úpravy byly spojeny s přípravou okrskové spartakjiády 1985. Tehdy se nákladně rekonstruovala poškozená stará tribuna, nechaly se zhotovit lavičky (kov a nevyschlé dřevo) a upravily se terasy před tribunou. Když se tráva posečená - jako třeba dnes - tak to vypadá i docela hezky. Běžecká trať, která vznikla pod terasami nebyla prakticky nikdy pořádně využívána, stejně jako doskočiště pro skok daleký na jejím jednom konci. Poslední změny probíhají jaksi mimochodem a kdybychom měli uvést přesná data, museli bychom listovat Božickými novinami a jejich pokračovatelkami. Dnešní zázemí pro sportovce je tam, kde to těsně před tím vypadalo tak jako na fotografii. Už jenom ty topoly padly za vlast. Výrazná byla loňská akce: budování nového tanečního parketu, zastřešených pergol (cca pro 400 návštěvníků) a rozvodů závlah na hřišti. Letos se pokročilo v dokončování úpravy tanečního parketu, zastřešení, mobilního výčepu. Teď se přemýšlí, jakým nejvhodnějším (a praktickým) způsobem by se měl upravit prostor za brankou směrem k Trávníčkovým. Je jenom velikánská škoda, že se hřiště s umělým povrchem vybudovalo za školou, kde mu chybí potřebné zázemí. Stejně nás to jednou čeká!

                                                                                       Ladislav Nevrkla

8 komentářů:

  1. No ta včerejší zábava byla hrozně hlučná,ještě že začlo pršet a skončilo to tak brzy. Proč se takové zábavy dělají na hřišti?

    OdpovědětVymazat
  2. Protože to pořádali fotbalisti ...

    OdpovědětVymazat
  3. A proč by se měla konat v kulturním domě,kde taky jinde!Tam je to taky hlučný a ruší to lidi.

    OdpovědětVymazat
  4. Kdo bydlí nad kulturákem i u hřiště musí počítat s tím, že tam budou zábavy. Stejně je jich u nás málo ...

    OdpovědětVymazat
  5. Málo? Připadá mi že jsou tu pořád. A na hřišti to hlučné není???? Měli by to dělat mimo obec takové zábavy

    OdpovědětVymazat
  6. Já to říkám pořád, anonymní uživatele úplně zrušit, místo aby byl každý rád, že se v obci něco děje,a zkusil si taky někdy zjistit co všechno to obnáší uskutečnit nějakou "akci"...
    V naší vesnici k našim spoluuobčanům Bohužel není co dodat L.Š.

    OdpovědětVymazat
  7. Myslíš,že když napíšeš L.Š , tak že nejsi anonymní, jen se příště podepiš celým jménem. A jinak, po dvacátédruhé hodině má být v obci klid, zvláště ,kde se bydlí. To snad říká i zákon a některé předpisy.Ptal se někdo na názor nájemníků bytů? Nesnažte se náš názor zadupat do země!To jsem zase zavrtal do vosího hnízda.Dále již reagovat nebudu, opravdu, v této obci je to marné.Jiný názor= černá ovce. " Anonym "

    OdpovědětVymazat
  8. Marné? Minimálně se ukázalo, že bylo docela problematické rozhodnutí bývalých božických radnic vybudovat bydlení u hřiště a nad kulturákem, protože už tenkrát bylo jasné, že se zde jednou za čas budou konat zábavy (o míře hlučnosti teď nemluvím). Každému nájemníkovi mělo být dáno k podpisu, že souhlasí s tím, že u jeho bydlení, budou občas kulturní a sportovní akce! Pokud to nájemníkům nikdo k podpisu a vyjádření nedal, právem se teď cítí poškození a brání se! To je tak, když se věci nepromyslí do důsledků!!! (lan)

    OdpovědětVymazat