neděle 17. července 2011

Causa: Kdo byl Čeněk Školař?

Dostal jsem nedávno otázku, jestli vím, kde na Kolonii bydlel příbuzný Klementa Gottwalda? Tento „zaručený drb“ ke mně zatím ještě v plné své šíři nedoletěl, i když jsem už před léty něco málo slyšel. Tenkrát jsem tomu nevěnoval pozornost. Padlo i konkrétní jméno: Čeněk Školař! 
Tak tohle jméno jsem znal. Dohledal jsem si, že tento pán v Božicích skutečně bydlel. Nejdříve na Kolonii v domě č. 16 (původně č. 280), kde do roku 1945 bydlel dlouholetý božický prvorepublikový radní Ladislav Janda. Ten se po Mnichovu 1938 z Božic odstěhoval (musel odejít před možným zatčením) a dům získal německý občan Karl Hasenhündl. Čeněk Školař zde asi bydlel od roku 1945, po něm zde od roku cca 1955 žili Knechtovi, počátkem 90. let Škarpovi a dnes dům patří Jaroslavu a Evě Mlčkovým.
Čeněk Školař byl prý údajně z Kolonie „vystěhován“. Bydlel potom v Božicích-Českých Křídlovicích č. 217 (původně číslo 123), kde dnes bydlí rodina Ludvíka Žilíka. Tento dům (celý i s dnešním číslem 216) patřil původně vdově paní Karolíně, později provdané Široké. Někdy kolem roku 1955 byl Širokým tento dům jako „nadměrný“ zčásti odebrán (zůstal jim pouze dům č. 216) a do domu č. 217 se nastěhoval právě výše zmiňovaný Čeněk Školař.
Kdo tedy byl pan Čeněk Školař?
Obyčejný člověk, kterého božičtí občané pamatují jako celoživotního vozku pracujícího se svým povozem v živočišné výrobě (vozil krmení, hnůj, močůvku ...). Taky jim v paměti zůstalo jeho typické celoroční oblečení: hubertus, gumáky, placatá čepice a čibuk. Hlavně gumáky si vybavují dočista všichni. Nikam do společnosti nechodil, v ničem se neangažoval, žil jen svojí prací, od soboty do soboty! Dobytek přece potřebuje péči každý den, říkával prý na různé poznámky kamarádů a známých.
Asi by doopravdy nebyl ničím zajímavý. Narodil se 25.2.1899. V jaké rodině? Přesně nevím, ani jsem zatím nic převratného nezjistil. Jenom to, že prý jeho strýcem měl být Klement Gottwald! O tom už se toho dá dohledat více. Gottwald byl nemanželským synem Marie Gottwaldové. Na www.cibulka.net se o původu Klementa Gottwalda píše: „V půlce minulého století se na Pazderně, na katastru obce Dědice u Vyškova, narodili Jan Gottwald a Bartoloměj Gottwald. Jan Gottwald byl ctižádostivý, oženil se s dcerou vyškovského obchodníka Šoupala, jeho dcera Mária Gottwaldová se stala manželkou Richarda Höfera, obchodníka moukou ve Vyškově. Bartoloměj Gottwald ze všeho nejvíc miloval hospodu a stal se z něho neurvalý, drsný pacholek. Jeho dcera Marie Gottwaldová dělala děvečku u Františka Skácela v Hošticích, kde otěhotněla. Těsně před porodem v listopadu 1896 šla za svým otcem Bartolomějem, který pracoval a bydlil v domě Václava Štarka v Dědicích. Zřejmě v ten den dospával kocovinu - a svoji dceru v nejvyšším stádiu těhotenství vyhnal. Nešťastná Marie pravděpodobně chtěla jít zkratkou na Hrnčířskou ulici ve Vyškově k tetě Bezslezinové. V rozrušenosti však nedošla daleko. Přešla jen most přes Hanou a dostala porodní bolesti. Sešla z cesty do vrbového proutí. Tam ji uslyšel naříkat třináctiletý Frantík Zabloudil, který vezl řepné zkrajky. Pomohl rodičce na vůz a dovezl ji ke svému otci. Klement Gottwald se tedy narodil u Zabloudilů. Krátce po porodu Marie Gottwaldová dala maličkého Klému do opatrování k tetě Bezslezinové a sama šla za kojnou do Brna. Později šla sloužit do Vídně. Klement u tety bydlel 9 let. Byl podobný na Františka Skácela, u kterého jeho matka před porodem sloužila. Marie Gottwaldová se z Vídně vrátila a Skácela požádala, aby se o ni a svého synka postaral. Poté Marie Gottwaldová s Klémou bydleli v Hošticích "na obecním" a chodili s kancem po okolí oplodňovat prasnice. Později se Marie Gottwaldová vdala za pana Letoše a měla s ním dvě děti.“ Na www.rozhlas.cz píše historik Jiří Pernes mj. toto: „Proto ho odložila k příbuzným do Vyškova, odkud se Klement vrátil až po letech, kdy si matka vzala jiného statkáře a měla s ním dvě děti. Malý Klement tam byl jaksi navíc. Nevlastní otec ho navíc zřejmě neměl rád nebo ho tam nechtěl, neboť když bylo Gottwaldovi 12 let, poslala ho matka ke své sestře do Vídně.“
Pan Školař by tedy musel pocházet z rodiny, která byla v příbuzenském vztahu s matkou Klementa Gottwalda, tak jako třeba „teta Bezslezinová“ nebo „teta z Vídně“. Uvidíme, třeba časem něco vypátráme.
Příště: Navštívil Klement Gottwald Božice?
                                                                                                         Ladislav Nevrkla



4 komentáře:

  1. A víte, že na kolonce bydlí dcera pana Školaře?

    OdpovědětVymazat
  2. Takto neustále usměvavého si ho pamatuji. Byl to velice pracovitý člověk. Nevím, že by kdy někomu ublížil. Často jsem se s ním v dětství potkávala. Bydlel totiž poblíž schodů, které vedly od školy v Křídlovicích. (me)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje babicka je dcera pana Skolare a je to smutne ze se ted spousta lidi zajima o to ze Klement byl nas pribuzny. Babicka a cela rodina musela cely zivot tvrde pracovat aby prekonaly chudobu po druhe svetove valce a behem komunismu. Nikdy jsme nevedeli o tom ze Klement Gottwald byl nas pribuzny a i kdyby byl, tak na tom prece nezalezi, nas to nezmeni.

      Vymazat
  3. Vím, že mé komentáře tady nejsou vítány, ale to co se tady opět děje mi nedá. Plně souhlasím s posledním napsaným příspěvkem. Vůbec nechápu, proč je najednou tolik zájmu o to, zda byl pan Školař příbuzný s Gottwaldem. Byl to člověk, jak jsem již v březnu napsala. velice pracovitý, stále usměvavý a milý člověk. Mnohokrát nás, jako děti svezl na svém povozu a to, že by měl být spřízněný s K. Gottwaldem se dozvídám teprve nyní a to tady. Nikdy jsem o tom (a určitě nebudu sama, je nás celý náš ročník) neslyšela a nikdo se v tomto smyslu ani slůvkem do mé dospělosti a teď už i stáří o něčem takovém nezmínil. Takže nevím, kdo je tak neskutečně "informovaný". Marie Egnerová (me)

    OdpovědětVymazat