středa 27. června 2012

Za vyvěšování moravské vlajky (akt.)

Jak jsem informoval již nedávno, přihlásila se letos obec Božice do 3. ročníku akce Za vyvěšování moravské vlajky. Již vloni jsem obsáhle vysvětloval, proč si myslím, že je tato aktivita správná.
Letos bych využil citace jednoho ze starostů, kteří zastupují zapojené obce. Karel Kříž je starostou městysu Mikulovice, je též známým fotbalovým funkcionářem a k vyvěšování moravské vlajky říká:  
„My Moravané, bychom se měli k Moravě hlásit, je se u nás o co opřít. Vyvěšením vlajky se dostává do povědomí našich občanů moravská hrdost. Městys Mikulovice se připojuje k iniciativě Moravské národní obce a vlajku na budovu úřadu vyvěsí právě ve dnech, kdy si připomínáme příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje“.

V Božicích vlaje moravská vlajka neoficiálně u budovy kina od včerejšího večera, oficiálně pak bude vlát v den státního svátku 5. července. Jelikož se nejedná o státní vlajku, ale o vlajku zemskou, myslím, že se na ni nevztahují pravidla pro vyvěšování státní vlajky a může tedy u budovy sídla obecního úřadu (před kulturním domem) vlát dle uvážení naší radnice. Předpokládám, že pohled na obě vlajky - státní i moravskou - nás doopravdy naplní hrdostí, jak o ní mluví mikulovický pan starosta.
Nemám nic proti zjednodušování, ale když jsem včera slyšel moderátora zábavného pořadu Nikdo není dokonalý Petra Vojnara (to je ten mladý muž, co se ptá soutěžících), kudy v Čechách protéká Dunaj, přál jsem mu (sice taky chybnou) odpověď jednoho člověka "z lidu", že "Dunaj přece protéká Moravou". To je přesně ono: celá řada lidí z Čech mluví o České republice jako "o Čechách", nikoliv správně "o Česku"! A to mě vždycky dokáže nadzvednout ze židle: My na Moravě jsme nikdy nežili a nikdy žít nebudeme v Čechách. Buď v České republice nebo v Česku, to ano! V Čechách nikdy!!!
A proto podporuji iniciativu Za vyvěšování moravské vlajky. A může si kdosi z Prahy psát cosi o ilegální moravské vlajce.
Na mapce jsou zachyceny obce v našem okolí, které se k iniciativě připojily k 7.6.2012. Věřím, že jich k dnešnímu dni ještě přibylo.
Aktuálně k 26.6.2012 se k iniciativě přihlásilo 356 obcí. Osobně mě zaujal i přehled o moravských symbolech a vysvětlivky k němu. Když se na to podívám dnešní optikou, tak zvláště moravský modrý prapor je velmi zajímavý. Modrá Morava! 
No a taky ta šachovnice - skutečně souvisí s moravskými Chorvaty! Škoda jen, že po roce 1945 doplatili taky na vysídleneckou mánii a byli "přesídleni" na severní Moravu. Nejsme v tom ale sami. Podobně Poláci vysídlili nejen Němce v západním Slezsku (kolem Vratislavi), ale i Čechy z Kladska, které bývalo do prohraných válek Marie Terezie s pruským králem Fridrichem II. Velikým součástí Českého království. Stačí vzpomenout na Babičku Boženy Němcové, která chodila na procesí do Vambeřic - Vambeřice/Wambierzyce jsou dodnes kladskou vesničkou.

                                                      Ladislav Nevrkla







2 komentáře:

  1. Vyvěšování Moravské zemské vlajky není nijak upraveno, pouze se doporučuje ji vyvěsit na jisté svátky, avšak nikde není dáno, že nemůže vlát kdykoli,nebo trvale. Nechápu proto, proč píšete, že vlaje u kina NEOFICIÁNĚ. Přitom nám připomíná kam patříme. Mimo to je na důstojném místě a hodí se sem daleko lépe něz před ohavnou ( i po úpravách ladí do naší obce asi jako obchodní dům Dyje do středověkého znojma) a historicky bezcenou stavbou kulturního domu.

    OdpovědětVymazat
  2. Protože je budova kina ve vlastnictví obce, tak všechno, co se tam dělá, se dělá s vědomím a se souhlasem majitele - tedy obce! Pokud s vyvěšením moravské vlajky u kina souhlasí pan starosta, tak pak škrtám slůvko NEOFICIÁLNĚ! Jinak souhlasím s tím, že vlajku si může občan na svém pozemku vyvěsit třeba celoročně. Jenom musí respektovat, že je to státní symbol, neměla by proto být potrhaná, vybledlá a jinak poškozená či poničená. Podobné je to i s praporem obce.
    A k tomu kulturáku: Oficiální stožáry pro vyvěšování vlajek jsou tam, kde je sídlo obecního úřadu, jeho příspěvkových organizací, nebo jiné státní instituce. Proto bude jakákoliv vlajka vlát oficiálně pouze před těmito budovami, i kdyby se nám tisíckrát nelíbily. Až bude kino příspěvkovou organizací obce, tak tam bude vlajka vlát vždycky oficiálně. Nevím však o tom, že by naše kino tento status mělo a že by mělo nějaké pracovníky či zaměstnance. Souhlasím ale s tím, že je to budova se zajímavou historií. Obecní budovou se stala po smrti Antonína Daňka - nevím, jestli mu byl majetek zkonfiskován, tak jako některým jiným občanům Božic po vyhlášení rozsudku v procesu se členy odbojové organizace Světlana - podstatné je, že zde bylo v roce 1950 zřízeno obecní kino a je tomu tak až do dnešních dnů (s malou několikaletou pauzou). Spíš by se mělo přemýšlet, jak s kinem a vlastně celým areálem kina dál. Ale to je věcí radnice a zastupitelstva. Tam ať se to diskutuje a řeší. (lan)

    OdpovědětVymazat