čtvrtek 15. prosince 2016

Občan se ptá na náklady dopravních staveb v Božicích

Rekonstrukce mostu přes Jevišovku
v Zámlýní
S postupujícími pracemi a s blížícím se koncem roku se občané často ptají nejen, kdy už budeme novými dopravními stavbami jezdit, ale taky se ptají, kolik tyto stavby budou stát. Takže vězte, že  kompletní oprava mostu přes Jevišovku v Zámlýní vyjde na 3,8 milionů Kč a náklady na budování okružní křižovatky v Božicích s doprovodnými stavbami vyjdou na 23,7 millionů Kč.


Už v květnu letošního roku jsme na tomto blogu přinesli podrobné informace k průběhu a finančním nákladům stavby kruhového objezdu, chodníku k nádraží, opravě mostku přes Příční potok v Údolí lásky asilnice až ke kolejím. Věřme, že se podaří finanční limity dodržet a podělí se o ně  stanoveným dílem Jihomoravský kraj (19 mil. Kč) a obec Božice (4,7 mil. Kč). Jediné, co už teď vidíme, je nedodržení původního termínu, ale ten ovlivnily především průtahy se zařazením stavby do programu a její zahájení. Ve středu 15.12.2016 již byl v obci cítit asfalt a to je neklamné znamení, že se blíží zahájení finálních prací spojených s položením asfaltového povrchu (balené) na okružní křižovatku.
Dne 17.5.2016 jsme na tomto blogu
http://probozice.blogspot.cz/2016/05/jak-je-to-kruhovym-objezdem-v-bozicich.html
publikovali následující informace:
"Nová kruhová křižovatka, rekonstrukce mostu a oprava silnice jsou jen některé práce, které začnou letos v červenci v Božicích. Investiční akce řeší rekonstrukci křížení silnic druhé a třetí třídy v centru obce, kde vznikne kruhová křižovatka, a opravu mostu. Spolupracujeme s Božicemi, protože součástí stavby bude i obnova dešťové kanalizace, autobusový záliv, pěší komunikace, sjezdy včetně napojení na místní silnice a úprava objízdné trasy a mostu převádějícího silnici druhé třídy přes příční potok, vyjmenoval náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Roman Hanák. Rekonstrukce vyjde na 23,7 mil. Kč bez DPH, přitom z pokladny kraje poputuje 19 mil. Kč, obec se přidá částkou 4,7 Kč. Dokončení stavebních prací se očekává letos v říjnu.
Kruhový objezd u základní školy je rozhodně potřeba. Zvýší bezpečnost dopravy a zlepší průjezdnost aut, zdůraznil božický starosta Karel Hala. Poznamenal, že obec necelých pět miliónů korun ušetřila vloni, takže si nebude muset vypůjčit peníze v bance."
Tolik tedy aktuální informace ke stavbě kruháku v Božicích. 
Od července do října (možná počátku listopadu) 2016 se tak musíme připravit na různá dopravní omezení a úpravy. Určitě to rádi vydržíme.

Kompletní oprava mostu přes Jevišovku v Zámlýní se rovněž konečně chýlí ke svému závěru. Pro mnohé z nás je asi zklamáním skutečnost, že most nebude rozšířen. Došlo k výraznému zajištění čtyř křídel mostu a zpevnění mostu, mj. tím, že byly vyztuženy ocelové trubky ve skeletu mostu. Se zábradlím však zatím nikdo nehnul ani o milimetr. provedené práce vyjdou na 3,8 mil. Kč.

                 (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat