úterý 31. prosince 2019

Máme se tak dobře...

Vedeme čím dál častěji diskuze, jak se vlastně 30 let po pádu komunismu v Česku máme. Andrej Babiš a jeho stoupenci tvrdí, že nejlíp v celé historii, starší lidé jsou opatrnější, ti přemýšlivější zvedají varovně prst a mladí jdou do ulic nebo si jedou svůj život bez ohledu na režim a panující poměry.


Dvě věci stojí za zvýšenou pozornost. Výše důchodů a kolik bychom doma měli mít "ve slamníku".

U důchodů je to takové zvláštní. Vláda v posledních dvou letech přidává výrazně více než se přidávalo-nepřidávalo dříve, ale najednou čteme, že důchody jsou vzhledem k průměrné mzdě a životním nákladům (cenám za všechno, co potřebujeme, nakupujeme, platíme...) i takto zvýšené vlastně pořád nízké a že si za ně nakoupíme méně než jsme platili v roce 2007. Tenkrát byl poměr výše důchodů a naše osobní náklady v lepším poměru než dnes. Takže důchodci pozor!!! Zdá se, že se nám maže med kolem úst, ale ve skutečnosti nám budou naše důchody vytaženy z kapes zvýšenými náklady za energie (teď zrovna přijde výrazné zvýšení elektrické energie), všechny služby, jídlo, dopravu i ty už málo používané dopisy, protože Česká pošta je stále ve ztrátě jedné miliardy korun.

Naposledy zvedl varovný prst i Zemanův muž v čele České národní banky Jiří Rusnok. Upozorňuje na to, že lidé začali bezhlavě utrácet, protože mají pocit, že teď si to můžou dovolit. Zapomínají na finanční rezervy, které by každá domácnost měla mít připravené v záloze, jak se někdy v nadsázce říká, že je má mít uložené "ve štrozoku". Taková trvalá domácí záloha se liší podle životních nákladů v jednotlivých krajích. Pro jižní Moravu to odborníci spočítali na 65 547 Kč. Stačí se jen podívat do domácí pokladničky, jestli tam takové peníze máme.

A zapomínat bychom neměli ani na 800 000 našich spoluobčanů žijících v dluzích, popř.ohrožených exekucemi. K tomu stoupne cena půllitrové lahve tvrdého alkoholu o 9 - 20 Kč a krabička cigaret o 12 - 13 Kč. Nahoru půjde taky voda ....
A přesto všechno máme pocit, že se nám žije dobře a že jsme spokojeni. Z toho je tedy patrné, že peníze nejsou všechno!!! To vám ostatně potvrdí každý, kdo přijde aspoň jednou týdně k našemu kulatému stolu. Tam to není o politice, o názorech, ale o partě lidí, kteří se rádi potkají a hodí starosti všedního dne za hlavu!

Tak příjemné sváteční dny a v roce 2020 žijme zdravě, s radostí a s rozumem. A přijďte mezi nás. :-)

              (lan)

2 komentáře:

  1. Po nevánočním poselství prezidenta Zemana se dneska snažil předseda Senátu Jaroslav Kubera a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Hrůzu všech těch vystoupení završí večer po dobré večeři premiér Andrej Babiš. No, první den nového roku 2020 mi zkazit nemůže ani on.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A za rok by to chtělo povolat ještě nějakého dalšího potentáta, který taky nemá co říct, a možná by měli ze záhrobí vyvolat ducha zesnulého Slavíka Karla Gotta. On se těmito otázkami hodně zabýval.

      Vymazat