čtvrtek 26. listopadu 2020

Historie: Náhradní zdroj podtlaku strojního dojení

Zájem o patent projevilo v roce  1975
jedno družstvo z okresu Kutná Hora

Asi se někteří divíte, co za vynález - patent - se vám snažím vnutit. Je tady ale doufám ještě pořád dost pamětníků dávného strojního dojení krav. Když vypadla elektrika, hledala se záchrana. Můj tchán byl autorem toho výše uvedeného patentu. Zajímalo by nás, jestli jste se někdo s jeho praktickým využitím v praxi setkali a jestli tedy víte něco o principu jeho fungování.


Tchán je již tři roky na pravdě boží a dneska jsme doma objevili tento zajímavý doklad. Jeho jméno tam uvedeno není a žádné tantiémy z toho tím pádem neměl. Přivlastnilo si to tehdejší JZD Svět Prokopov (vzniklo sloučením JZD Prokopov, Blanné a Grešlové Mýto). To fungovalo jenom krátce (cca 1971 - 1977), pak je spolklo sousední větší JZD Vlast Hostim, aby i to v 80. letech vplulo do JZD Družba Blížkovice, předchůdce dnešního Agrodružstva Blížkovice. Možná tam by se něco k využití tohoto patentu našlo.

Dotaz tedy ještě jednou zopakuji: Víte někdo, jak fungoval náhradní zdroj podtlaku strojního dojení? 

                     (lan)

P.S. Když nebyl náhradní zdroj, vzaly dojičky stoličku a hrotek a zasedly k ručnímu dojení. Všechny to tenkrát uměly bravurně. Ne jak Zdeněk Svěrák ve filmu Na samotě u lesa.

Žádné komentáře:

Okomentovat