úterý 15. prosince 2020

Znojemský starosta Jan Grois se rozhodl odstoupit

Dosavadní znojemský
starosta Jan Grois

 "Jsem připraven ustoupit ze své funkce," tak reagoval v úterý odpoledne starosta Znojma Jan Grois (ČSSD) na politickou krizi na znojemské radnici.

Odstoupení starosty požadovali mimo jiné členové znojemského KDU-ČSL, kteří mají v zastupitelstvu dva hlasy. Zhodnocení krize starostou je překvapilo. „Prohlášení je vyvážené, na krizi zareagoval Jan Grois tak jak má, řekl bych i státnicky,“ ocenil za znojemské KDU-ČSL Pavel Jajtner. Kontury pro sestavení nové funkční koalice máme jasné. Nechceme spolupracovat s KSČM a SPD, jinak jsme připraveni se dohodnout se všemi,“ má jasno Jajtner. Předpokládá, že je v komunálních volbách vítězná ČSSD vyzve na jednání. „Jsme připraveni jednat.

Politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity v Brně ale zvažuje, zda je Groisova motivace a nabídka upřímná. „Může se jednat o strategický krok. Jeho dosavadní působení ve Znojmě je provázeno kritikou, která se vyostřila senátní kampaní. Město čeká těžká doba, a to včetně rozpočtu, s kterým budou všichni bojovat. Grois by odešel ve chvíli, kdy je dobře a jeho nástupce to bude mít těžké. Může to být strategické vyklizení pozice pro další politickou kariéru,“ myslí si politolog.

Vyjádření Jana Groise z dnešního odpoledne:

Vyjádření k současné politické krizi v Zastupitelstvu města Znojma
Milí přátelé, bezprostředně po vypjaté senátní kampani jsem byl nařčen z toho, že rozděluji společnost a straším uprchlíky. Ze strany opozice padla výzva k mému odvolání. K mému obrovskému překvapení se k této iniciativě připojil náš koaliční partner hnutí ANO 2011, se kterým máme platnou koaliční smlouvu. Koaliční smlouva přesně popisuje možné mechanismy řešení problémů uvnitř koalice. Hnutí ANO ji však ignorovalo a přidalo se na stranu opozice, a tak vznikla mnohokrát zmiňovaná výzva 17 zastupitelů, která požadovala mé odvolání.
Na začátku jednání vůči nám hnutí ANO vystupovalo velmi tvrdě, z pozice síly. My jsme se snažili všem vysvětlit, že uprostřed krize nikomu personální zemětřesení neprospěje. Podařilo se nám dosáhnout i předběžné dohody.
Na posledním zastupitelstvu 7. 12. jsem ustál pokus o odvolání a strhla se doslova mela. Zjistilo se, že ANO i přes dohodu s námi (ČSSD a ODS) nijak oficiálně nevypovědělo podpisy pod prohlášení 17 zastupitelů. Na povrch začaly vyplouvat další informace – že samo ANO jako náš koaliční partner organizovalo sběr podpisů zastupitelů požadující mé odvolání, a že ANO začalo jednat s opozicí o tom, že nás i přesto, že jsme vyhráli volby, obejdou a vytvoří novou koalici.
Ano, chápete to dobře. Všechna slova o strašení uprchlíky a o rozdělování společnosti byla jen zástěrka našeho koaličního partnera, hnutí ANO, aby si urvalo větší krajíc moci. Do svých her se však zamotalo a ztratilo veškerou důvěryhodnost jak pro nás, tak i pro opozici. Výsledek je takový, že v zastupitelstvu nejspíš teď nikdo nevěří nikomu a občané přestávají věřit zastupitelstvu.
Určitě se teď ptáte, proč vám tady tak dlouho popisuji klasický boj o funkce, který je v politice běžný. Běžný je v dobrých časech, nikoliv v časech pandemie, nastupující ekonomické krize a rozdělené společnosti.
Nyní je totiž strašně důležité, aby město mělo stabilní vedení. Obzvláště když se ze strany premiéra šíři jen zmatky a chaos. Nemůžeme si nyní dovolit agónii, kdy budeme ve vedení města jenom přežívat, a všechno ostatní bude jenom stát. Je to jako nefunkční vztah, kdy dva lidé jsou spolu jen ze zvyku, oba hledají cestu ven a trpí tím nejen oni sami, ale hlavně všichni okolo.
Pokud se politici začnou hádat i na té nejnižší úrovni, tak hrozí, že lidé přestanou politice úplně věřit. To si nemůžeme dovolit. Musíme zvládnout koronavirovou a ekonomickou krizi. Musíme také zajistit další rozvoj našeho města.
Vždycky jsem říkal, že je pro mě blaho Znojma prioritou a to se nezměnilo. Je to důležitější než funkce a měl by to tak mít každý, kdo složí slib zastupitele.
Chci tímto vyzvat všechny politické subjekty zastoupené v Zastupitelstvu města Znojma k jednání o vzniku nové, silné a stabilní koalice, která provede naše město těžkým obdobím, které nás čeká.
Proto, abych umožnil vznik nové koalice, jsem připraven ustoupit ze své funkce. Nyní nadešel čas, abychom zapomněli na všechny stranické zájmy a ustanovili nové silné vedení, které bude lidem oporou.

Vyjádření ANO, tohle je Znojmo:
Děkujeme
Jan Grois - starosta města Znojma
, že vyvodil svoji osobní politickou odpovědnost a jasně deklaruje svůj závazek opuštění funkce starosty města
ZNOJMO
, čímž dodržel námi uzavřenou dohodu.
Pouze nás překvapuje, že s tímto prohlášením přišel už dnes a dále tak netrvá na oznámení své rezignace v lednu příštího roku, jak celou dobu plánoval.
Naše práce na znojemské radnici pokračuje, v současné koronavirové situaci není prostor pro politikaření. Budeme proto hledat řešení situace pro blaho občanů našeho města.

1 komentář:

  1. Tomáš Šoba k vyjádření místostarosty Jakuba Malačky (ČSSD): Dobrý den, to jsem zvědavý jak to dopadne....Pokud někdo neotočí ze svých proklamací, vychází mě ČSSD plus Pro Znojmo plus KDU-ČSL plus Pirát možná vezmete společně ještě ODS, ale jen do rady. A Vy budete starosta.

    OdpovědětVymazat