sobota 1. října 2022

Města a obce začínají šetřit


 Energetická krize, obecní finance uvízlé u Sberbank, vysoké náklady na provoz i mzdy zaměstnanců, to všechno stojí před novými zastupitelstvy. Jak kde budou řešit tyto finanční deficity, ještě moc známo není. Šetřit bude stát, šetřit budou obce.


Tak v Praze zatím nepočítají s reprezentačním plesem, protože ho pořádá samo město, v Konici u Prostějova už navrhují, že od půlnoci do čtyř hodin ráno vypnou veškeré veřejné osvětlení. Jinde snižují nebo omezují počet placených míst v aparátu obcí a měst.  Úspory se budou hledat i v nákladech na dopravu a vůbec na spotřebu pohonných hmot, takže takové to popojíždění obecního strojového parku při údržbě obce či sečení trávy možná dopadne jak s příkopy u silnic, které se sečou 2x ročně. To všechno se brzy dozvíme i u nás.

Bude docela zajímavé sledovat, jak dopadnou megalomanské plány (mnohdy již rozjeté) třeba v našem okresním městě Znojmě. Odcházející Malačkova radnice kope zuřivě kolem sebe, slibuje hory, kontrovezní představitelé radnice (Grois, Podzimek) opouštějí své politické kluby, aby prý situaci odblokovali....

V Božicích je ticho po pěšině. Věřme, že v rámci šetření bude zrušen placený post uvolněného místostarosty a do příštích voleb se radnice usnese na snížení počtu zastupitelů na na 11 nebo 12 (ano, podle ministerstva vnitra může být i sudý počet zastupitelů). Na rozhodnutí, co bude dál, čeká i bazén Relax. Pokračuje kontroverzní stavba nové bytovky "babylonské věže" vedle Pastelek, chodník k nádraží byl včera dokončen. A  na další úpravy - bezbariérový vstup - čeká kulturní dům, kde je i sídlo obecního úřadu. Zatím jsme se dočkali aspoň nových automatických dveří. V rámci širšího horizontu je nezbytné naplánovat stavbu nové mateřské školy a obě současné budovy přebudovat na byty. 

                    Ladislav Nevrkla, mluvčí Klubu ProBožice




1 komentář:

  1. I v Božicích se vážně mluví o opatření, které včera spustilo Znojmo. Taky to není levná záležitost: Znojmo udělalo další krok, který má vést k vyšší bezpečnosti ve městě. Vedení územního celku rozhodlo, že zavede kamery do nových míst. Jedná se o další preventivní opatření, které radnice v minulých týdnech schválila. Celkem vynaloží úřad na investici bezmála půl milionu korun.

    OdpovědětVymazat